Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Подновяваме рубриката си "Най-крилатите лафове на...". Днес е ред на Димитър Пенев.

Той е футболен треньор №1 на България за ХХ век. Освен с четвъртото място в света на САЩ'94 и още много футболни успехи Стратега от Мировяне има и много незабравими реплики.

Ето една малка част от тях.

Митал, Питал, това е - няма пари! Какъв началник ни е тоя, като никакъв не се е вясвал. Аз, ей сега, ако го срещна на улицата, няма да го позная. Помня само, че беше едно мургаво и ниско, друго не помня... (За някогашния т. нар. собственик на ЦСКА Прамод Митал)

Испанците от "Атлетико" се опасни! Особено онова, къдравото, Киков (б. р. Кико). Имат и бразилче - Жмуньо (б. р. Жуниньо), който направо скрива топката. Затуй, получим ли записите, ще ги разузнаем подробно. Лулчев, не ми се прозявай, щото оня дингил - къдравото, ти ще го пазиш. Да видим ставаш ли за юнак и за златна ябълка, или змеят ще те изяде. (Преди сблъсъка на ЦСКА с "Атлетико" Мадрид за Купата на УЕФА, 1998 г.)

- Кременлиев, ти ще пазиш номер 11, Златков (б.р. всъщност Златко Янков), ти ще си с Кантона.
- Ама те са един и същ човек!
- Тогава двамата ще се разберете някак си...Сто­ич­ков и оста­на­ли­те из­бух­ват в смях, а Ицо из­к­ре­щя­ва: “Пе­на, Кан­то­на иг­рае с № 11, зна­чи го­во­риш за един и същ фут­бо­лист!” Вместо да се сму­ти, Ди­ми­тър Пе­нев си пов­ди­­га ле­ко очи­ла­та и “за­ст­рел­­ва” с пог­лед Ицо: “Не ми куд­ку­дя­кай, що­то ти ня­ма да ре­шиш ма­ча. Я Люб­че­то (б.р. - Лю­бослав Пе­нев), я Емил (б.р. - Коста­ди­нов) ще го ре­ши!” Как­то и ста­ва... След исто­ри­ческа­та ни по­бе­да с 2:1 ос­вен с ти­пич­ния си шопски ху­мор Пе­на­та ве­че е из­вестен и с ора­кул­ски­те си спо­соб­ности. 
(Разбор в съблекалнята преди великия мач с Франция на "Парк де Пренс", 1993 г. Именно Кантона откри резултата, но после всички знаем какво стана.)

Не трябва да се хващаме за секса първо. Минаха 15 години. Нека нашите привърженици да знаят, че в САЩ футболистите бяха с жените си. Това бяха жените, а не гаджета. Не е важно, че е имало басейн. И през 1970 г. в Мексико бяхме в басейна, но завършихме на 16-о място от 16 отбора. (Относно охолния начин на живот на националите по време на световното в САЩ)

Знам ги много добре. Там са Марадоната и Каниджа. Те са европейски шампиони на Южна Америка. (Така е разузнал съперника "Аржентина" преди срещата ни с тях в САЩ)

Не са нищо особено. Имат само двама нападатели, близнаци. Единият е на 26 години, другият на 27. С тях трябва да се внимава. (Представя на отбора на ЦСКА бъдещия съперник "Динамо" Минск)

Аз треньор отново? Не виждам какво лошо! Йохан Кройф почина, а после стана треньор на Каталуния. (За постоянните си завръщания начело на ЦСКА и националния отбор)

Запознайте се с новия си другар. Иван Трифонов от "Янтра". Абе не знам дали е Иван или Трифон, но трябва да му поогънем краката, щото са малко криви. Страх ме е да не му пробутат лесно топката между тях. (Представя пред отбора новото попълнение на ЦСКА Трифон Иванов, 1988 г.)

Момчета, днес ще играем по системата 4-4-3. (След като му е направена забележка, че така играчите стават 12, Пената отвръща: "Абе сега ще играем, или ще броим?")

За съжаление минералната вода калцира мозъците на футболистите и не е никак лесно да работиш с тях.

„Познавам австрийците, много добър отбор. Бил съм и на стадионът им – „Кратера“ (бел. ред. всъщност „Пратера“ е обшествен парк, в който се намира стадион „Ернст Хапел“). Около него има много люлки.“ Пената за Австрия

„Задръстването е голямо, отбий в лоялното.” Пената напътства шофьор на автобус

„Дали войната още не е изстинала, дали влиза студен северен вятър в тази южна държава – и аз не знам. Учудващо е в края на февруари тук да бъде 5 градуса, че и нагоре.” Пената за Арабската пролет

„Всеки играе за себе си, бавно,, тромаво. Закъснях да направя промените. Видя се, че с влизането на тези двамата и следващият… третият, Йовов, стана по-бърза играта. Трябва да благодарим нa  Жоро вратаря, че беше над всички и че спаси още един, два гола.“ Пената прави разбор

"Какво ми се пръскаш със скъпи парфюми. Това да не ти е модна къща. И стига си ги баламосвал другите с истории за света и за райската империя. Мен не ме интересува дали знаеш кой е Цезар, Мезар или Пезар. Аз искам да играеш футбол, ако не ще те пратя да учиш в БАН" (Пенев към Иво Димов)

„Момчета, тренировката ще се води от Краси Борисов, ако ви стане студено, ще пуснем лампите.“ Пената и лампите

„Теренът беше малко неудобен, въпреки че е зелен отгоре.“ Пената и теренът

„Аз смятам, че те си запазиха основните футболисти – Дарко Тасич, Ембеле…“ Пената за отбора на Левски

Пенев нарежда отбора: "Ти ще играеш в ляво, ти в дясно, ти в центъра", Иво Димов: Ама Пена, ние станахме 12!, Пенев: Щом толкова говориш сега няма да играеш, (разбор преди мач)

"Много се извинявам, че... ме търсите по това време (?!). В момента гледам Милан - Наполи. Вие си имате служба, така както и аз си имам служба и гледам мача. Много ви моля, затворете телефона, за да не ви го затворя аз! Много съм обиден!"

"Ами трябва да...от миналото да ни напомнят футболистите, че са ги победили...Закъснях с промените. Видя се влизането на тези двамата (б.р. Благо Георгиев и Янков) и на следващия третия (б.р. Христо Йовов). Трябва да благодаря на Жоро - вратаря, който спаси дузпа и още 1-2 гола."

"Ей на това момче Беконов трябва да му дам очила. Нищо не вижда и пуска голове. Явно и лекар ще му трябва."

"Паднахме се срещу едни....ТНС ли бяха, ТКЗС ли бяха??"

“Сре­щу сту­де­ни­те шве­ци ще ни е труд­но, ама аз мисля, че все ня­как си ще ги про­би­ем. Длъж­ни сме, ина­че фе­но­ве­те ще про­би­ят ме­не...”Пре­ди све­тов­на­та ква­ли­фи­ка­ция с Шве­ция в Со­фия Пе­на­та пра­ви из­каз­ва­не пред ме­ди­и­те

Нигерия ни скъсва с 3:0 в първата среща в нашата група. В съблекалнята всички са с наведени глави и не смеят и дума да обелят. Пената отива при Трифон и му вика: “Тия чернилки толкова много ли воняха, че нито веднъж с Хубчев не се приближихте до тях! Да ви бяхме взели от Министерството на отбраната по един противогаз!”

След 4:0 срещу Гърция Димитър Пенев поздравява Боримиров за гола му: “Браво, Боре! Младата ти булка бая ти е завидяла, като те е гледала по телевизията как тичаш като жребец. Пази си част от силите и за нея, защото, след като се върнеш в София, ще иска и на нея внимание да й обърнеш!”

Остава един ден преди осминафинала с Мексико. Стратега уж е разузнал изцяло съперника. На пресконференцията го питат: “Г-н Пенев, как смятате да неутрализирате най-добрите играчи на мексиканския тим Луис Гарсия Аспе?” Следва култов отговор: “Лесно. И тримата ги познавам отлично от записите, които им гледахме! Луис е най-техничен, а Гарсия и Анте са бавни, но играят с умисъл.”

На загрявката преди четвъртфинала с Германия напрежението е обхванало целия отбор барабар с треньори и масажисти. Само Пената го раздава “перде”. Стратега поглежда към небето и се цепи: “Туй слънце какво е малко, а пък цялата земя огрява. Как стават тез работи, само учените знаят!”

След 1:2 от Италия на полуфинала Пенчо пак прави разбор. И за пореден път бърка името на Златко Янков: “Златков, що така му даваше на Баджо да прави каквото си поиска с топката? Да не ти е баджанак?! Насо (б.р. - Наско Сираков), ти добре изработи дузпата, ама онзи Костакурта ли е, Костахуйта ли е, само във врата ти дишаше...”

През 1997/98 година Пената е за кратко старши треньор в Саудитска Арабия, където води местния “Ал Насър”. На една тренировка край тъч-линията потичва някакъв младеж, облечен с екипа на отбора. Чичо Пенчо го привиква при себе си, потупва го по рамото и му казва чрез преводача: “Хей, ти от новите ли си? Тъй като те гледам, си готов за титуляр!” Впоследствие се оказало, че въпросният младеж бил фен на отбора и само си загрявал лекичко. Нещо повече - запалянкото бил не кой да е, а племенник на президента на клуба. Разбрал, че е нагазил яко лука, Димитър Пенев се спукал да се извинява на шефа си. Принцът обаче си падал голям шегаджия и приел през смях издънката на българския спец. “Леле, голям гаф стана! Ама какво да направя - те всички са чернокоси и мустакати”, оправдал се Пенчо пред приятели.

"Не е честно, ще подам констатация." (При игра на карти)

"Младият Барбуков" (става дума за Бербатов)

"Казах на момчетата да играят бавно, но бързо. Тоест да си подават с къси пасове в центъра, но ако наш нападател се откъсне напред, да го търсят с дълъг пас."

"Средните хора на швеците са много добри."

"Този футболист тича и се смее. И защо се смее? Защото е толкова нисък, че тревата го гъделичка по мадурите."(Коментар за бившия играч на Нафтекс Момчил Желев)

"Знам го този хотел, тук правих комоция на книгата ми."

"Само онези от "48-а" не разбраха кое е истинското ЦСКА"

"Има цветарки, пребоядисват се, после взимат боя да възвърнат старата"

"ЦСКА трябва да е скромен срещу Витоша, там игра премиерът"

"Живи сме! Лазим и пак продължаваме"

"И пеша да ходиш, няма леко"

"Ден за седмица, мач за мач, не се поставят условия"

"Играчите на ЦСКА да се чукнат с по едно яйце по главата"

"Нека ме псуват от Левски, но "сините" са слаби и може да не са в тройката"

"Чужденците в българското първенство пътуват с камили и си губят билетите"