Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. "Евроспорт" припомни някои от най-знаменитите фрази, навлезли във футболния фолклор покрай световните първенства.

1. Диего Марадона

Запитан как точно е отбелязал скандалния си гол с ръка срещу Англия на четвъртфинала през 1986 г., аржентинецът отвръща:

"Наполовина с главата на Марадона, наполовина с Божията ръка."

2. Пеле

След като английският вратар Гордън Бенкс успява да отрази с невероятен плонж изстрела му с глава през 1970 г. в Мексико (Пеле бил толкова сигурен, че топката ще спре в мрежата, че извикал "Гол!" предварително), Краля на футбола отбелязва:

"Аз вкарах този гол, Бенкс просто ми го открадна."

3. Гари Линекер

След като Трите лъва губят с дузпи на полуфинала през 1990 г. в Италия, голмайсторът на англичаните дава следния коментар:

"Футболът е проста игра: 22 мъже гонят топката 90 минути и накрая германците печелят."

4. Марко Матераци

Един от най-скандалните моменти в историята на световните първенства е от финала през 2006 г., когато Зинедин Зидан побесня и удари с глава в гърдите Марко Матераци, за което бе изгонен. Твърди се, че Матераци държал французина за фланелката, заради което последният иронично предложил да му я даде след мача. Италианецът отвърнал:

"Предпочитам оная к*рва сестра ти."

5. Алсидес Гиджа

Играчът, който накара Бразилия да изживее най-големия си футболен кошмар с победния си гол през 1950 г. на "Маракана", отнел световната титла от домакините за сметка на Уругвай, констатира:

"Само трима души са успявали да смълчат 200 000 души на "Маракана" с един-единствен жест: Франк Синатра, папа Йоан Павел II и вашият покорен слуга."

6. Харалд Шумахер

Французинът Патрик Батистон изпада в безсъзнание след дивашкото влизане на вратаря на ФРГ на полуфинала през 1982 г. Когато научава, че е избил няколко зъба на противника си, Шумахер подхвърля:

"Ако това му е проблемът, ще му платя коронките."

7. Тарчизио Бургнич

Защитникът на Интер е част от националния тим на Италия, загубил финала през 1970 г. срещу Бразилия на Пеле. След поражението той заявява:

"Преди мача си казах, че Пеле е от плът и кръв като всички ни. По-късно си дадох сметка, че съм се заблуждавал."

8. Роналдо

Феномена явно е съгласен с Линекер, че футболът е "проста игра". Ето обяснението му за загубата с 0:3 от Франция на финала през 1998 г.:

"Загубихме, защото не спечелихме."

9. Вилем ван Ханегем

Халфът на холандците преживява много тежко загубата от ФРГ на финала през 1974 г. заради Втората световна война:

"Те убиха баща ми, сестра ми и двамата ми братя. Бесен съм. Ненавиждам ги."

10. Гарет Саутгейт

Престоят на Свен Горан Ериксон начело на Англия не донесе така бленуваните успехи на Трите лъва. Мнозина на Острова не харесваха шведа, сред които и бившият защитник на Астън Вила. Ето неговата присъда за специалиста:

"Ние очаквахме Уинстън Чърчил, а получихме Йън Дънкан-Смит."

11. Обдулио Варела

Когато Бразилия бележи първия гол срещу Уругвай през 1950 г., "Маракана" изригва, а капитанът на уругвайците отива да ободри съотборника си Родригес Андраде. Макар че ускорява малко събитията в сравнение с действителността (трибуните замлъкват след попадението му 32 мин. по-късно), все пак в думите му има огромна доза истина:

"Нека си викат. След пет минути на този стадион ще цари тишина като в гробница и ще се чува един-единствен глас – моят."

12. Боби Робсън

Бившият селекционер на Англия се славеше с крилатите си фрази, а този бисер изрече след драматичния успех с 3:2 над Камерун на четвъртфиналите през 1990 г.:

"Не ги подценихме. Те просто се оказаха много по-добри, отколкото си мислехме."