III летни олимпийски игри се провеждат в Сейнт Луис, САЩ от 1 юли до 23 ноември 1904 г. Първоначално игрите е трябвало да се проведат в Чикаго, но поради панаира, който се провежда по същото време в града, е взето решение игрите да бъдат преместени в Сейнт Луис.

МОК допуска същите грешки като по време на предишната олимпиада в Париж. Олимпиадата и провеждащото се ЕКСПО се сливат в едно цяло, което засенчва провеждащите се игри. Така олимпиадата продължава прекалено дълго.

Това са първите олимпийски игри, в които участват цветнокожи състезатели. 

Знаете ли, че...

Маратонът се превръща в най-тежката и брутална дисциплина на олимпиадата. Проведен е в екстремно горещо време с огромни прашни облаци по пътищата, предизвикани от преминаващите коли и коне. На финала пръв пристига Фредерик Лорц. По лъсно става ясно, че той се е возил в колата на треньора си 10 мили, след която тя се е развалила и той е продължил да тича до финала. Въпреки отнетия му медал Лорц печели Бостънския маратон през 1905. Победител в маратона става американеца Томас Хикс, който по време на бягането приема големи дози допинг от треньора си. На финала той е подпиран от няколко доктори.

Това е първата олимпиада, на която спортистите се награждават със златни, сребърни и бронзови медали.

В много от спортовете участват само американци и състезанията се превръщат в републикански шампионати. Причината за това е че чуждестранните спортисти са прекалено малко.

Спортовете - бокс, свободна борба, десетобой и вдигане на дъмбели правят своя дебют.

Един от най-забележителните спортисти става американският гимнастик Джордж Айзер, който печели 6 златни медала, въпреки че единия му крак е дървен.

Американецът Хари Хилман печели състезанията на 200 и 400 метра с препятствия.

Спринтьорът Арчи Хан печели състезанията на 60, 100 и 200 метра гладко бягане.

Рей Юри за втори път печели всички дисциплини със скок.

Най-добър чуждестранен атлет става германецът Емил Рауш, който печели три златни медала в плуването.

Създателят на съвременните Олимпийски игри барон Пиер Дьо Кубертен не присъства на олимпиадата.

*Обновена юни 2021