Десетите летни олимпийски игри се провеждат в Лос Анджелис, САЩ от 30 юли до 14 август, 1932 г. Лос Анджелис е единственият кандидат за домакин на игрите, като преди това не е одобрен през 1924 и 1928.

Игрите се провеждат по време на Голямата депресия, което води до много малък брой участващи страни и спортисти, поради невъзможността да платят билетите си до САЩ.

Президентът на САЩ - Хърбърт Хувър не присъства нито веднъж на олимпиадата, което го прави първият държавен глава неуважил олимпийските игри.

Парите похарчени за организиране на олимпиадата надхвърлят 1 000 000 щатски долара, което е рекорд по това време. За пръв път от 1896 игрите продължават само 2 седмици.

Знаете ли, че...

За пръв път е построено олимпийско село. В него са настанени всички участващи мъже. Жените са подслонени в хотел.

Бейб Дидриксън става един от най-успешните атлети. Той печели златен медал в хвърлянето на копие и в бягането с препятствия.

В хокеят на трева участват само 3 страни - Индия, САЩ и Япония. Домакините губят от Индия с 1-24 и от Япония с 2-9. Шампион за пореден път е Индия.

Полякинята Станислава Валасиевич печели златния медал в бягането на 100 метра. След смъртта ѝ през 1980 е установено, че тя всъщност е била интерсексуална и е нямала право да участва.

Финландецът Пааво Нурми не може да участва, поради факта, че е професионалист.

Еди Толън печели състезанията на 100 и 200 метра бягане при мъжете.

Американката Хелън Мадисън печели три златни медала в плуването.

Японецът Такеичи Ниши донася единственият и до днес златен медал за Япония в конния спорт. Той умира през 1945 в Битката за Иво Джима.

Само 24-ма бразилски спортиста от общо 60 завършват олимпиадата. Бразилия е в много влошено икономическо състояние по време на голямата депресия и единствения начин да изпратят спортистите си в Лос Анджелис е да ги натоварят на кораб, превозващ 25 тона кафе.

За пръв път е въведено изпълнението на национален химн в чест на победителите.

*Обновена юни 2021