Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се  играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица е време за последния кръг от груповата фаза в Шампионска лига. ПСЖ, Байерн Мюнхен, Манчестър Сити, Ювентус и Барселона вече си гарантираха продължаването напред като победители в своите потоци, а Реал Мадрид и Тотнъм сториха това като подгласници.

Но има няколко големи неизвестни, сред които бъдещето на настоящия шампион на Европа Ливърпул. Мърсисайдци изненадващо могат да отпаднат още преди фазата на директните елиминации, ако загубят гостуването си на РД Залцбург. Преди мача "червените" са лидери с 10 точки, но поражение с 0:1, 1:2, 2:3 или повече от два гола разлика, ще означава, че "биковете", които в момента са със 7 т., ще продължат напред. Класирането на Наполи едва ли подлежи на съмнение, тъй като италианците имат 9 т. и приемат аутсайдера Генк.

Вижте класирането в Ла Лига

Много интересна е и ситуацията в група F, където Барса е недостижим на върха. Интер и Борусия Дортмунд обаче водят люта битка за 2-то място. В момента те имат по 7 точки, но предимството е на страната на "нерадзурите" заради по-добрите показатели в директните двубои – 2:0 и 2:3. Но за да продължат напред, италианците на всяка цена трябва да сломят каталунците на "Джузепе Меаца". Добрата новина за тях е, че Жерард Пике и Лео Меси не тръгнаха за Ботуша, тъй като получиха почивка. В същото време на "Сигнал Идуна Парк" гостува Славия Прага, но съдбата на рурците е в ръцете на Барселона.

В група "Н" има три отбора с шансове за класиране на 1/8-финалите. Челси заема 3-то място в момента, но изглежда в най-благоприятната позиция. Лондончани приемат вече отпадналия Лил и при успех отиват във фазата на директните елиминации. Валенсия пък се нуждае само от победа на "Местая" срещу Аякс, за да се класира. Другата опция пред "прилепите" е французите да поднесат изненада на "Стамфорд Бридж", което изглежда малко вероятно. От своя страна амстердамци не трябва да губят в Испания, което ще им гарантира място сред 16-те най-добри отбора в турнира.

Вижте класирането в Бундеслигата

Традиционно в четвъртък е време за Лига Европа. Там Лудогорец приема Ференцварош в директен мач за продължаване напред. Добрата новина за разградчани е, че ги устройва и равен, но само преди няколко месеца унгарицте ги победиха на техния стадион с 3:2 в квалификация за Шампионска лига.

Вижте класирането във Висшата лига

Най-интересния мач от европейските първенства през уикенда е между Арсенал и Манчестър Сити. И двата отбора нямат право на грешна стъпка в преследване на целите си. Статистиката е изцяло в полза на "гражданите", които се намират в серия от 5 поредни успеха над "топчиите". На "Емирейтс" пък гостите спечелиха последните си три мача без да допуснат гол – 3:0, 3:0 и 2:0.

Вижте класирането в Серия "А"

В Италия хегемонът Ювентус ще стиска палци Фиорентина да препъне лидера Интер на "Артемио Франки". "Нерадзурите" нямат успех на този стадион от 5 поредни срещи – 3:3 и 1:1 в последните два случая, предхождани от три загуби (4:5, 1:2 и 0:3). От своя страна торинци приемат Удинезе и ще се опитат да се отърсят от първата загуба за сезона, която дойде от Лацио (1:3 в Рим).

У нас Левски гостува на Локомотив Пловдив. Двата отбора са преследвачите на Лудогорец и ще търсят само победа. "Сините" обаче не са печелили на стадиона в парк "Лаута" от 6 поредни двубоя, в които стигнаха до 3 ремита и загубиха още толкова пъти.

Вижте класирането в efbet Лига

Програмата за седмицата:

Шампионска лига, групова фаза, 6-ти кръг

Вторник от 19.55 часа:
Наполи – Генк
РД Залцбург – Ливърпул

От 22.00 часа:
Аякс – Валенсия
Бенфика – Зенит
Челси – Лил
Дортмунд – Славия Прага
Интер – Барселона
Лион – РБ Лайпциг

Сряда от 19.55 часа:
Динамо Загреб – Манчестър Сити
Шахтьор – Аталанта

От 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Локомотив Москва
Байер Леверкузен – Ювентус
Байерн Мюнхен – Тотнъм
Брюж – Реал Мадрид
Олимпиакос – Цървена звезда
ПСЖ – Галатасарай

Лига Европа, групова фаза, 6-ти кръг

Четвъртък от 19.55 часа:
Рен – Лацио
Стандарт Лиеж – Арсенал

От 22.00 часа:
Рома – Волфсбергер
Еспаньол – ЦСКА Москва
Лудогорец – Ференцварош
Манчестър Юн – Аз Алкмаар

Англия, Висша лига, 16-ти кръг

Днес от 22.00 часа:
Уест Хям – Арсенал

Англия, Висша лига, 17-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Ливърпул – Уотфорд

От 17.00 часа:
Челси – Борнемут
Лестър – Норич

Неделя от 16.00 часа:
Манчестър Юн – Евертън
Уувърхемптън – Тотнъм

От 18.30 часа:
Арсенал – Манчестър Сити

Италия, Серия "А", 16-ти кръг

Неделя от 16.00 часа:
Милан – Сасуоло
Ювентус – Удинезе

От 19.00 часа:
Рома – СПАЛ

От 21.45 часа:
Фиорентина – Интер

Испания, Ла Лига, 17-ти кръг

Събота от 17.00 часа:
Реал Сосиедад – Барселона

От 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Осасуна

Неделя от 22.00 часа:
Валенсия – Реал Мадрид

Германия, Бундеслига, 15-ти кръг

Събота от 16.30 часа:
Байерн Мюнхен – Вердер Бремен
Майнц – Борусия Дортмунд

България, efbet Лига, 19-ти кръг

Днес от 17.00 часа:
Дунав – Локомотив Пловдив

България, efbet Лига, 20-ти кръг

Петък от 17.00 часа:
Етър – Ботев Враца

Събота от 12.00 часа:
Берое – Царско село

От 14.15 часа:
Черно море – Арда

От 16.30 часа:
ЦСКА – Дунав

Неделя от 12.00 часа:
Витоша – Ботев Пловдив

От 14.15 часа:
Локомотив Пловдив – Левски

От 16.30 часа:
Славия – Лудогорец