Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Шампионска лига най-накрая се завръща! Макар и в променен формат, най-добрите отбори в Европа ще премерят сили помежду си. Първо ще се изиграят останалите четири 1/8-финални реванши, след което турнирът ще продължи с нов регламент – победителят ще се определя в един мач на неутрален терен в Португалия.

В петък Ювентус приема Олимпик Лион в опит да елиминира французите след 0:1 в първата среща. "Бианконерите" спечелиха деветата си поредна титла на Италия, но определено не се представят на ниво от месец юли до този момент. Възпитаниците на Маурицио Сари изиграха 9 мача за този период, в които допуснаха 4 загуби, спечелиха 3 и направиха 2 равенства. Друга лоша новина за Кристиано Роналдо и компания е статистиката. Лион има две гостувания в Торино – 1:1 през 2016 г. в групите и 1:2 през 2014 г. в 1/4-финален реванш от Лига Европа. И сега "хлапетата" ще се опитат да повторят един от двата резултата, които ще ги пратят в следващата фаза.

По същото време Манчестър Сити приема Реал Мадрид след победа с 2:1 в първия двубой на "Сантяго Бернабеу". След рестарта на футбола "Кралете" се намират във фамозна серия от 10 поредни победи в Ла Лига и 1 равенство (2:2 като гост на Леганес) в мач без значение. Това им осигури титлата на Испания, докато през този сезон "гражданите" бяха детронирани от Ливърпул във Висшата лига. Сити и Реал имат два мача помежду си на "Етихад" в Шампионска лига – 1:1 през 2012 г.в групите и 0:0 през 2016 г. в 1/2-финал.

Ден по-късно ще се изиграят и останалите два реванша. Байерн Мюнхен приема Челси след 3:0 на "Стамфорд Бридж". Сблъсъкът изглежда предрешен, а победителят ще чака на 1/4-финалите Барселона или Наполи. След 1:1 на "Сан Паоло" гостите ще търсят чудото на "Ноу Камп". Задачата им не изглежда толкова невъзможна, защото каталунците играят много колебливо, което им коства титлата в Испания. От своя страна Наполи спечели Купата на Италия и стабилизира представянето си под ръководството на Дженаро Гатузо.

В средата на седмицата идва ред и на Лига Европа. Някои от 1/8-финалните реванши ще се проведат по план на клубните стадиони, но част от мачовете ще се играят на неутрален терен в Германия. Такъв е случаят с една от най-равностойните двойки Севиля – Рома. Те ще премерят сили в Дуисбург, докато Интер и Хетафе ще определят победителя на "Фелтинс Арена" в Гелзенкирхен. Манчестър Юнайтед пък приема ЛАСК Линц на "Олд Трафорд" и едва ли ще сбърка след 5:0 в първия мач.

Новият сезон в българското първенство чука на вратата. Най-интересният мач безспорно е между ЦСКА 1948 и ЦСКА, които ще се изправят помежду си на националния стадион "Васил Левски". И двата клуба имат претенции да са автентични, което допълнителни покачва градуса на напрежение. Срещата е официален дебют на Красимир Балъков начело на новака в елита, а отборът му беше подсилен с много нови футболисти. Сред тях са Мартин Камбуров, Галин Иванов, Серкан Юсеин, Димитър Пиргов, младежкият национал Георги Русев и др.  

В неделя е време и за пловдивското дерби Ботев – Локомотив. "Смърфовете" вчера спечелиха Суперкупата на България след 1:0 над Лудогорец в Разград и ще са в приповдигнато настроение. През миналия сезон градските съперници не се победиха – 1:1 и 0:0, и сега ще търсят успех за ударно начало на сезона.

Програмата за седмицата:

Шампионска лига, 1/8-финали, реванши

В петък от 22.00 часа:
Ювентус – Олимпик Лион (0:1 в първия мач)
Манчестър Сити – Реал Мадрид (2:1 в първия мач)

Събота от 22.00 часа:
Барселона – Наполи (1:1 в първия мач)
Байерн Мюнхен – Челси (3:0 в първия мач)

Лига Европа, 1/8-финали

Сряда от 19.55 часа:
Копенхаген – Истанбул ББ (0:1 в първия мач)
Шахтьор Донецк – Волфсбург (2:1 в първия мач)

От 22.00 часа: 
Интер – Хетафе (победителят се определя в един мач)
Манчестър Юнайтед – ЛАСК Линц (5:0 в първия мач)

Четвъртък от 19.55 часа:
Байер Леверкузен – Глазгоу Рейнджърс (3:1 в първия мач)
Севиля – Рома (победителят се определя в един мач)

От 22.00 часа:
Базел – Айнтрахт Франкфурт (3:0 в първия мач)
Уулвърхемптън – Олимпиакос (1:1 в първия мач)

България, efbet Лига, 1-ви кръг 

Петък от 20.00 часа: 
ЦСКА 1948 – ЦСКА

Събота от 17.45 часа:
Монтана – Арда

От 20.00 часа:
Ботев Враца – Лудогорец

Неделя от 18.45 часа:
Ботев Пловдив – Локомотив Пловдив

От 21.00 часа:
Славия – Черно море

Понеделник от 20.00 часа:
Левски – Берое

Вторник от 20.00 часа:
Царско село – Етър