Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Висшата лига на Англия се завръща в края на тази седмица. Един от най-интригуващите мачове от 1-ия кръг е между шампиона Ливърпул и новака Лийдс Юнайтед. Гостите се завърнаха в елита след 16 години чакане, в които изкараха и 3 сезона в Лига 1. Но сега 3-кратният първенец на Англия отново е сред най-добрите и какъв по-добър тест за силата на отбора от гостуване на "Анфийлд"?

За последно двата отбора се срещнаха през 2016 г. за Купата на лигата и мърсисайдци се наложиха с 2:0. Последният мач от първенство помежду им датира от 2004 г. на стадион "Елън Роуд" и завършва 2:2. В ерата на Висшата лига двата отбора имат общо 13 двубоя помежду си в дома на Ливърпул. Домакините са спечелили 8 от тях, 3 успеха са на сметката на гостите, равенствата са 2.

Интересното е, че освен Ливърпул, Лийдс също е сред големите противници на Манчестър Юнайтед. Сблъсъкът помежду им е известен като "Войната на Розите" и съперничеството им датира заради събития от XV век. Тогава се е водила борба между Йорк и Ланкастър за трона на Англия. "Войната на розите" приключва с "Битката при Босуърт" когато Хенри VII побеждава тогавашния крал на Англия и владетел на Йорк Ричард III и през 1485 г. заема мястото му. Както често се случва в спорта и особено във футбола, историческото събитие се пренася и на футболния терен, което превръща мача между двата отбора е един от най-напечените на Острова.

В друга среща завърналият се след само една година в Чемпиъншип – Фулъм, приема Арсенал. "Топчиите" спечелиха последните си 5 мача срещу котиджърс и отново са определяни като фаворит. Челси, който прави ударна селекция, пък гостува на Брайтън. В края на август двата отбора играха контрола, която завърши 1:1. 

Гостуването на Манчестър Юнайтед на Бърнли и домакинството на Манчестър Сити на Астън Вила са отложени. Причината за това е, че двата отбора стигнаха до заключителната част на евротурнирите през август и получават седмица по-дълга почивка. Същото се отнася и за фаворитите в Испания Реал Мадрид и Барселона, които по програма играят съответно с Хетафе на "Сантяго Бернабеу" и Елче на "Камп Ноу".

У нас безспорно най-интересният мач е между Черно море и ЦСКА във Варна. В последните години "червените" играят успешно на "Тича" и имат 5 победи и 1 загуба в 6 мача. Но преди това те се намираха в кошмарна поредица от 8 поредни двубоя, в които не бяха печелили в морската столица. 5 от тях завършиха наравно.

Левски гони втора поредна победа в efbet Лига при домакинството си на Етър, докато Лудогорец приема Локомотив Пловдив. Съвсем наскоро "черно-белите" се наложиха в Разград с 1:0 за Суперкупата на България и сега домакините ще търсят реванш.

Програмата за седмицата: 

Лига на нациите:

Днес от 21.45 часа:

Дания – Англия  Франция – Хърватия  Швеция – Португалия

Англия, Висша лига, 1-ви кръг

Събота от 14.30 часа: Фулъм – Арсенал

От 19.30 часа: Ливърпул – Лийдс Юнайтед

Неделя от 18.30 часа: Тотнъм – Евертън 

Понеделник от 22.00 часа: Брайтън – Челси

България, efbet Лига, 5-ти кръг

Петък от 18.45 часа: Ботев Враца – Арда

От 21.00 часа: Ботев Пловдив – Царско село

Събота от 18.45 часа: Черно море – ЦСКА

От 21.00 часа: Лудогорец – Локомотив Пловдив

Неделя от 18.45 часа: ЦСКА 1948 – Монтана

От 21.00 часа: Левски – Етър

Понеделник от 19.30 часа: Славия – Берое