Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Шампионите на Англия и Италия – Ливърпул и Ювентус, отново са в заглавието ни, но нямаме и голям избор, защото за поредна седмица и за двата отбора предстоят много тежки изпитания, които привличат вниманието на всички футболни фенове по света.

Мърсисайдци се отърсиха от кризата във Висшата лига с две поредни победи от по 3:1 в Лондон, срещу Тотнъм и Уест Хям. Сега имат наглед по-спокоен мач, домакинство на Брайтън, след което идва и дерби с Манчестър Сити. В момента "гражданите" имат 4 точки преднина на върха и мач по-малко.

Ако приемем, че двата колоса спечелят срещите си от междинния кръг, статуквото ще се запази. И това ще даде шанс на Сити да дръпне с 10 точки на върха, ако се наложи на "Анфийлд" и вземе отложената си среща, която е гостуване на Евертън.

По-рано през сезона Сити и Ливърпул завършиха 1:1 на "Етихад", но в дома на Ливърпул "гражданите" се представят отчайващо. Те нямат победа на този стадион във всички турнири от 2003 година! Това са 19 сблъсъка, от които "червените" са спечелили 13. Въобще, гостите са печелили на "Анфийлд" само 18 пъти в цялото съперничество между двата отбора, което датира от 1896 г. И повечето успехи са от началото и средата на миналия век. Победите за Ливърпул са 63, включително с 6:0 и 4:0, което е постигано 5 пъти.

На Ботуша отново е време за Дерби д‘Италия. Само преди две седмици Интер нанесе голям удар на Ювентус, след като го победи с 2:0 на "Джузепе Меаца" в Серия "А". Това беше първо поражение за "Старата госпожа" на този стадион от три гостувания насам (2 победи, 1 равенство) и едва трети успех за "нерадзурите" от последните 12 мача помежду им в Милано във всички турнири (5 успеха за Юве, 4 равенства).

Сега победителят ще се определи в два мача, а за последно играха 1/2-финал за Купата през 2016 г. Тогава Интер и Ювентус си размениха по домакинска победа с 3:0, след което торинци се наложиха с дузпи. В исторически план двата отбора са играли 31 пъти в този турнир. Предимството е на страната на "черно-белите" с 14 успеха, 7 равенства и 10 загуби при голова разлика 48:38. Един от най-паметните резултати за Юве е именно на "Джузепе Меаца" за Купата – 6:2 през 1975 г. Иначе финалите помежду им са само два: 4:1 за Юве през 1959 г. и 1:0 за Ювентус през 1965 г. В елиминациите предимството отново е за настоящия хегемон: 13 отстранявания, при 7 за Интер.

После за Кристиано Роналдо и компания предстои трудно домакинство на Рома. "Вълците" спечелиха последния си мач на "Алианц Стейдиъм" с 3:1. Той беше от последния кръг на миналия сезон, когато Юве вече беше спечелил 9-та си поредна титла на Италия. Това е и единственият успех на римляните на този стадион. С него прекъснаха и кошмарната си серия от 10 поредни загуби в дома на "Старата госпожа".

В Испания Барселона и Реал Мадрид изчерпаха правото си на грешни стъпки, защото изостават на 10 точки от лидера Атлетико Мадрид, който е и с мач по-малко. "Белите" гостуват на последния в класирането Уеска, срещу когото имат 3 победи от 3 мача на ниво Ла Лига. За каталунците предстои мач срещу Бетис на "Естадио Бенито Вилямарин". Барса спечели последните си три мача на него и не е губил за първенство от 2008 г. Оттогава са изминали 9 срещи, от които гостите са спечелили 6, при 3 равенства.

В Германия Байерн Мюнхен гостува на Херта Берлин. През миналия сезон баварците се наложиха на Олимпийския стадион в столицата с категоричното 4:0, а през новия век имат само 3 загуби на него, при 9 победи и 6 равенства в Бундеслигата. 

Програмата за седмицата:

Англия, Висша лига, 22-ри кръг  

Утре от 20.00 часа:
Уулвърхемптън – Арсенал

От 22.15 часа:
Манчестър Юнайтед – Саутхемптън 

Сряда от 20.00 часа:
Бърнли – Манчестър Сити

От 22.15 часа:
Ливърпул – Брайтън 

Четвъртък от 22.00 часа:
Тотнъм – Челси

Англия, Висша лига, 23-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Астън Вила – Арсенал

От 22.00 часа:
Манчестър Юн – Евертън

Неделя от 14.00 часа:
Тотнъм – Уест Бромич

От 18.30 часа:
Ливърпул – Манчестър Сити 

От 21.15 часа:
Шефилд – Челси 

Купа на Италия, 1/2-финал, първи мачове

Утре от 21.45 часа:
Интер – Ювентус

Сряда от 21.45 часа:
Наполи – Аталанта

Италия, Серия "А", 21-ви кръг

Петък от 21.45 часа:
Фиорентина – Интер

Събота от 19.00 часа:
Ювентус – Рома

Неделя от 16.00 часа:
Милан – Кротоне

Испания, Ла Лига, 22-ри кръг

Събота от 17.15 часа:
Уеска – Реал Мадрид

Неделя от 22.00 часа:
Бетис – Барселона

Понеделник от 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Селта

Купа на Германия, 1/8-финал

Вторник от 21.45 часа:
Борусия Дортмунд – Падерборн 

Германия, Бундеслига, 20-ти кръг

Петък от 21.30 часа:
Херта Берлин – Байерн Мюнхен

Събота от 16.30 часа:
Фрайбург – Борусия Дортмунд