Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Влизаме в последната седмица от сезона за клубния футбол, с изключение на финалите в евротурнирите. Тези дни ще дадат много отговори, ще разплетат заплетени възели и ще покаже кой отбор какво ще постигне – успехи, разочарования...

Погледите у нас са вперени във финала за Купата на България. За втора поредна година ЦСКА стигна до решаващия мач и този път ще се опита да го спечели, след като преди близо 12 месеца загуби от Локомотив Пловдив след дузпи. Сега съперник е Арда Кърджали, който за първи път в историята си ще играе директен сблъсък за трофея.

Хората на Николай Киров се доказаха като един от най-коравите отбори у нас и в никакъв случай не са смятани за аутсайдери. И резултатите в срещите между двата отбора през шампионата го доказват. Две от тях завършиха при резултат 1:1, а в последната ЦСКА спечели с 1:0 с гол в 88-ата минута. Но този двубой не е показателен, защото и двамата треньори, особено Киров, дадоха шанс за изява на резерви.

В Англия и Италия ще се решат битката за Топ 4. На Острова за две квоти за Шампионска лига се борят Лестър (66 точки), Челси (64) и Ливърпул (63). "Лисиците" и лондончани имат директен мач помежду си, който ще се играе на "Стамфорд Бридж". Гостите нямат загуба на този стадион в три поредни двубоя – 1:1, 1:0 и 0:0, а за последно паднаха на него през 2016 г. с 0:3. Само преди дни Лестър победи Челси с 1:0 на финала за ФА Къп, така че за хората на Томас Тухел няма да е никак лесно. Те все пак имат резервен вариант за участие в Шампионска лига през следващия сезон – играят финал в турнира с Манчестър Сити. Ливърпул има наглед лесна програма: гостуване на Бърнли и домакинство на Кристъл Палас, но през този сезон мърсисайдци се дъниха именно в подобни мачове. Още повече, че Бърнли не загуби последните си два сблъсъка срещу "червените" – 1:0 на "Анфийлд" и 1:1 в края на миналия шампионат у дома.

На Ботуша положението е много напечено. Наполи, Милан и Ювентус се борят за две квоти за Шампионска лига. В момента южняците и "росонерите" имат по 76 точки и всичко е в техни ръце. "Бианконерите" пък са със 75 т. и се надяват един от двата отбора да сбърка и в същото време да победят Болоня като гост. Наполи приема Верона, срещу когото спечели последните си 5 мача у дома в калчото с голова разлика 18:3. Милан пък гостува на Аталанта, който вече си осигури място в Топ 4. "Адзурите" спечелиха последното си домакинство на 7-кратния първенец на Европа с 5:0, а през есента се наложиха с 3:0 на "Сан Сиро". Но преди това Аталанта играе с Юве финал за Купата на Италия и не е изключено за последния мач Джанпиеро Гасперини да даде шанс за изява на повече резерви.

В Испания Барселона е аут от борбата за титлата след загубата с 1:2 от Селта. Така златните медали отново ще са за Реал Мадрид или за Атлетико Мадрид, който е лидер и държи всичко в свои ръце. Преднината на "дюшекчиите" преди последния кръг е 2 точки, а съперник е Валядолди, чийто президент е легендата на "Кралете" – бразилеца Роналдо или просто Феномена. Столичани играят успешно на "Естадио Мунисипал Хосе Сория", където в последните 5 мача имат 4 победи и 1 реми. Реал пък приема Виляреал, срещу когото спечели последните си две домакинства.  

Програмата за седмицата:

Купа на България, финал

Сряда от 19.30 часа:
Арда Кърджали – ЦСКА

България, efbet Лига

Първа шестица, 27-ми кръг

Сряда от 17.00 часа:
Локомотив Пловдив – ЦСКА 1948

Първа шестица, 28-ми кръг

Събота от 19.00 часа:
ЦСКА 1948 – ЦСКА

Втора шестица, група "А"

Днес от 17.30 часа:
Ботев Пловдив – Черно море

От 20.00 часа:
Левски – Царско село

Четвъртък от 17.30 часа:
Царско село – Черно море

От 20.00 часа:
Левски – Ботев Пловдив

Неделя от 20.30 часа:
Ботев Пловдив – Царско село
Черно море – Левски

Група "Б":

Утре от 17.30 часа:
Етър – Монтана

От 20.00 часа:
Ботев Враца – Славия

В петък от 20.00 часа:
Монтана – Ботев Враца
Славия – Етър

Англия, Висша лига, 37-ми кръг

Утре от 20.00 часа:
Манчестър Юн – Фулъм

От 21.00 часа:
Брайтън – Манчестър Сити

От 22.15 часа:
Челси – Лестър 

Четвъртък от 20.00 часа:
Тотнъм – Астън Вила

От 21.00 часа:
Кристъл Палас – Арсенал

От 22.15 часа:
Бърнли – Ливърпул

Англия, Висша лига, 38-ми кръг

Неделя от 18.00 часа:
Арсенал – Брайтън
Астън Вила – Челси
Лестър – Тотнъм
Ливърпул – Кристъл Палас
Манчестър Сити – Евертън
Уулвърхемптън – Манчестър Юнайтед

Купа на Италия, финал

Сряда от 22.00 часа:
Аталанта – Ювентус 

Италия, Серия "А", 38-ми кръг

Неделя от 16.00 часа:
Аталанта – Милан
Болоня – Ювентус
Интер – Удинезе
Наполи – Верона
Специя – Рома

Испания, Ла Лига, 38-ми кръг

Събота от 19.00 часа:
Ейбар – Барселона
Реал Мадрид – Виляреал
Валядолид – Атлетико Мадрид

Германия, Бундеслига, 34-ти кръг

Събота от 16.30 часа:
Байерн Мюнхен – Аугсбург
Борусия Дортмунд – Байер Леверкузен

Заб.: Началните часове на мачовете в последните кръгове подлежат на промяна.