Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

В края на седмицата се подновяват мачовете от клубните първенства след кратката пауза за националните отбори. Големите дербита този път са от италианската Серия "А", където един срещу друг излизат Лацио – Интер и Ювентус – Рома.

Това ще бъде първо завръщане на Симоне Индзаги на "Олимпико" като треньор на "нерадзурите". Той едва ли ще бъде посрещнат топло от тифозите, а статистиката не му дава повод за оптимизъм. Шампионът на Италия не успя да спечели последните си две гостувания на "орлите" – 1:1 през миналия сезон и 1:2, с което беше сложена край от серията на Интер от три поредни успеха в дома на Лацио. Но под ръководството на Маурицио Сари, римляните не са много убедителни и преди паузата паднаха тежко с 0:3 като гости на Болоня.

Другият столичен гранд в калчото – Рома, също има много трудна задача. "Вълците" гостуват на Ювентус, който под ръководството на Макс Алегри започва да набира скорост и спечели последните си четири мача във всички турнири (по 1:0 над Торино и Челси и по 3:2 над Сампдория и Специя). От своя страна хората на Жозе Моуриньо имаха само едно дерби от началото на сезона и го загубиха с 2:3 от големия съперник Лацио. Освен това Рома играе много трудно на "Алианц Стейдиъм", където има 9 загуби и само 1 победа във всички турнири. Успехът дойде през лятото на 2020 г. с 3:1, когато Юве вече си беше гарантирал титлата и домакините дадоха шанс за изява на няколко юноши. 

В английската Висша лига винаги е пълно с интересни срещи, но ще акцентираме върху една. Лестър е домакин на предвождания от Кристиано Роналдо Манчестър Юнайтед. През септември и двата отбора показаха колебания във формата си, след като "лисиците" са без победа в три поредни мача – 2:2 с Кристъл Палас, 0:1 от Легия Варшава и 2:2 с Бърнли. "Червените дяволи" направиха 1:1 с Евертън в последния кръг, постигнаха драматична победа с 2:1 над Виляреал, а преди това загубиха от Астън Вила (0:1) и отпаднаха от Карабао Къп след 0:1 от Уест Хям. През миналия сезон Лестър постигна дубъл над Юнайтед след 3:1 у дома и 2:1 на "Олд Трафорд" и сега ще се опита да продължи добрата си серия.

В Испания двубоят между Реал Мадрид и Атлетик Билбао беше отложен, защото в нощта на 14-и срещу 15-и октомври ще се изиграят световни квалификации в зона "Южна Америка". Същото важи още за Гранада – Атлетико Мадрид, а по същата причина Виляреал – Алавес и Севиля – Барселона още не са играли. Но сега каталунците имат тежка задача. На "Камп Ноу" гостува Валенсия, който започна сезона силно, но после се срина и в последните четири сблъсъка има две равенства (0:0 с Кадис и 1:1 с Билбао) и две загуби (1:3 от Севиля и 1:2 от Реал Мадрид).

Барса също не се намира в цветущо състояние и бъдещето на Роналд Куман е поставено на карта. Тимът загуби последните си два мача след 0:2 от Атлетико в Мадрид и 0:3 от Бенфика в Португалия. Всъщност успехът с 3:0 над Леванте е единственият от септември насам. Преди него отборът извъртя ремита с Кадис (0:0) и Гранада (1:1) и падна тежко от Байерн Мюнхен с 0:3.

У нас Станимир Стоилов ще търси първа победа за първенство след завръщането си в Левски. "Сините" гостуват на завърналия се в елита Локомотив София. "Железничарите" показват добра форма в последно време и нямат загуба в шест поредни мача. Последното им поражение е от 21 август с 0:5 от Лудогорец. От своя страна Левски претърпя крах в дербитата с ЦСКА (1:2) и разградчани (2:4), а преди това под ръководството на Мъри направи равенства с Локомотив Пловдив (2:2) и ЦСКА 1948 (0:0). Иначе двата отбора играха официален мач помежду си за последно през 2014 г. "Сините" се наложиха с 1:0 с гол на тогавашната звезда на отбора Антонио Аниете.

Най-интересните мачове за седмицата:

Световни квалификации:

Днес от 21.45 часа:
Нидерландия – Гибралтар 
Северна Македония – Германия

Утре от 21.45 часа:
България – Северна Ирландия
Англия – Унгария
Португалия – Люксембург

В петък от 00.00 часа:
Колумбия – Еквадор

От 02.30 часа:
Аржентина – Перу

От 03.30 часа:
Бразилия – Уругвай

Англия, Висша лига, 8-ми кръг

Събота от 14.30 часа:
Уотфорд – Ливърпул

От 17.00 часа:
Лестър – Манчестър Юн
Манчестър Сити – Бърнли

От 19.30 часа:
Брентфорд – Челси

Понеделник от 22.00 часа:
Арсенал – Кристъл Палас

Испания, Ла Лига, 9-ти кръг

Неделя от 22.00 часа:
Барселона – Валенсия

Заб.: Срещата между Реал Мадрид и Атлетик Билбао е отложена.

Италия, Серия "А", 8-ми кръг

Събота от 16.00 часа:
Лацио – Интер

От 21.45 часа:
Милан – Верона 

Неделя от 21.45 часа:
Ювентус – Рома

Германия, Бундеслига, 8-ми кръг

Събота от 16.30 часа:
Борусия Дортмунд – Майнц 

Неделя от 16.30 часа:
Байер Леверкузен – Байерн Мюнхен

България, efbet Лига, 11-ти кръг

Петък от 18.00 часа:
Пирин – Ботев Враца

От 20.15 часа:
Локомотив Пловдив – Арда

Събота от 17.30 часа:
Лудогорец – Царско село

От 20.00 часа:
Локомотив София – Левски

Неделя от 17.00 часа:
Черно море – Славия

От 19.15 часа:
ЦСКА – Ботев Пловдив

Понеделник от 20.00 часа:
ЦСКА 1948 – Берое         

Снимка: БГНЕС