Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

През тази седмица предстоят много важни мачове за два от колосите на Стария континент в битката им за участие в Шампионска лига през следващия сезон. От грандовете Ювентус и Манчестър Юнайтед, бившият и настоящият отбор на Кристиано Роналдо, изглеждат най-застрашени да не участват в турнира на богатите през 2022/23.

"Бианконерите" ще гонят задължителна победа при гостуването си на Милан, защото тъкмо настигнаха Наполи и Аталанта и ново изоставане може да се окаже пагубно към заветната им цел. Но и "росонерите", предвождани от Златан Ибрахимович, се нуждаят само от победа. "Червено-черните" изостават на 2 точки от лидера Интер и нямат право на грешни стъпки, защото "нерадзурите" изглеждат изключително стабилни в представянето си в Серия "А".

През миналия сезон Юве спечели гостуването си на Милан с 3:1, а в герой се превърна Федерико Киеза. Но сега той е аут до края на сезона заради тежка контузия в коляното. В последните 10 дербита между двата отбора в калчото на "Сан Сиро", "Старата госпожа" играе доста успешно – 6 победи, 3 загуби и 1 равенство. По-рано през сезона сблъсъкът в Торино завърши 1:1, а "росонерите" със сигурност още си спомнят двубоят през миналия сезон на "Алианц Стейдиъм" – 3:0 и първи успех в историята на този стадион и първи като гост на Ювентус за първенство от 2011 г.

В Англия Юнайтед гостува на Брентфорд в отложена среща от Висшата лига. "Червените дяволи" продължават да се представят на приливи и отливи и са без победа във Висшата лига в два поредни мача – 0:1 от Уулвърхемптън на "Олд Трафорд" и 2:2 с Астън Вила. След силното начало на сезона, формата на "Пчеличките" започна да спада и в последните си 5 мача имат 4 загуби с голова разлика 1:10, и победа, дошла след 2:1 над Астън Вила.

После за Юнайтед предстои домакинство на Уест Хям, който също не крие амбициите си за Топ 4. В момента "Чуковете" заемат заветната позиция, но са с два мача повече от Кристиано Роналдо и компания. През този сезон хората на Дейвид Мойс вече си тръгнаха с победа от "Олд Трафорд" след 1:0 за Карабо Къп, но във Висшата лига не са печелили на този стадион от 2007 г. Това са 13 мача, от които домакините се наложиха 10 пъти, 3 пъти завършиха наравно.

На Острова предстои и лондонско дерби. Челси и Тотнъм ще се изправят един срещу друг за трети път в рамките на малко повече от две седмици. Те играха помежду си 1/2-финални сблъсъци за Карабо Къп и шампионът на Европа се класира за решаващия мач след два успеха – 2:0 на "Стамфорд Бридж" и 1:0 на реванша. И това е един от най-кошмарните стадиони за гостувания за "шпорите". От 1990 г. насам Тотнъм има само 2 победи във всички турнири на него – 2:1 и 3:1 през 2018 г., когато начело на "сините" беше Антонио Конте, сега мениджър на "белите". В останалите случаи Челси има 24 победи (б.р. – една с дузпи), равенствата са 11.

В Испания Реал Мадрид и Барселона ще играят за Купата на Краля, след което възобновяват битките си в Ла Лига. Там "Кралете" са домакини на Елче, срещу когото спечелиха последните си три домакинства в първенството. Каталунците имат визита на Алавес, който се намира в зоната на изпадащите. Но по-рано през сезона "синьо-белите" измъкнаха 1:1 на "Камп Ноу", а при последното си домакинство на Барса отново не загубиха – 1:1.

Но сега баските се намират в трагична форма от 8 поредни двубоя без победа в шампионата, в които допуснаха 4 загуби и направиха 4 равенства. Ремитата обаче дойдоха в последните два кръга (0:0 с Атлетик Билбао и 1:1 с Реал Сосиедад), което показва леко стабилизиране и Барса трябва да има едно наум.
 

Най-интересните мачове за седмицата:

Англия, Карабао Къп, 1/2-финал, реванш

Четвъртък от 21.45 часа:
Арсенал – Ливърпул (0:0 в първия мач)

Англия, Висша лига, 24-ти кръг

Утре от 22.00 часа:
Брайтън – Челси 

Англия, Висша лига, 17-ти кръг

Четвъртък от 22.00 часа:
Брентфорд – Манчестър Юн

Англия, Висша лига, 23-ти кръг

Събота от 17.00 часа:
Манчестър Юн – Уест Хям

От 19.30 часа:
Саутхемптън – Манчестър Сити

Неделя от 16.00 часа:
Арсенал – Бърнли 
Кристъл Палас – Ливърпул

От 18.30 часа:
Челси – Тотнъм

Испания, Купа на Краля, 1/8-финали 

Сряда от 22.00 часа:
Реал Сосиедад – Атлетико Мадрид

Четвъртък от 20.00 часа:
Елче – Реал Мадрид

От 22.30 часа:
Атлетик Билбао – Барселона

Испания, Ла Лига, 22-ри кръг

Събота от 22.00 часа:
Атлетико Мадрид – Валенсия 

Неделя от 17.15 часа:
Реал Мадрид – Елче 

От 22.00 часа:
Алавес – Барселона

Купа на Италия, 1/8-финали

Утре от 22.00 часа:
Ювентус – Сампдория

Сряда от 22.00 часа:
Интер – Емполи

Четвъртък от 22.00 часа:
Рома – Лече

Италия, Серия "А", 22-ри кръг

Днес от 19.30 часа:
Милан – Специя

Италия, Серия "А", 23-ти кръг

Събота от 19.00 часа:
Интер – Венеция 

От 21.45 часа:
Лацио – Аталанта 

Неделя от 19.00 часа:
Емполи – Рома

От 21.45 часа:
Милан – Ювентус

Купа на Германия, 1/8-финали 

Утре от 21.45 часа:
Санкт Паули – Борусия Дортмунд

Четвъртък от 19.30 часа:
Хановер – Борусия Мьонхенгладбах
РБ Лайпциг – Ханза

Германия, Бундеслига, 20-ти кръг

Събота от 16.30 часа:
Хофенхайм – Борусия Дортмунд

Неделя от 18.30 часа:
Херта Берлин – Байерн Мюнхен