Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица ни очакват наистина грандиозни мачове. Погледите у нас са приковани в 1/2-финалния реванш за Купата на България между Левски и Лудогорец. "Сините" се представиха фантастично в Разград миналата седмица и изковаха победа с 3:2 във футболен спектакъл, какъвто рядко се вижда по нашите терени.

Головете на чужд терен още важат в турнира, но нищо не е решено и Станимир Стоилов е наясно с това. Преди епичната битка на "Хювефарма Арена" Левски не беше побеждавал "зелените" в 19 поредни мача. И девет от дербитата се играха на "Герена", от които гостите спечелиха 7 мача, включително с 2:4, 0:3, два пъти 0:2 и 1:3, все резултати, които сега биха пратили Лудогорец на финал.

Надеждата на Левски, разбира се, е свързана с Мъри, който буквално с магическа пръчка успя да преобрази отбора и да го върне в битката за челото. А когато става въпрос за Купата, "сините" винаги са се справяли с Лудогорец. През 2020 г. столичани спечелиха в София след дузпи, а през 2015 г. елиминираха Лудогорец след 0:0 като гости и 1:0 у дома с гол в последната минута.

В Европа също предстоят грандиозни мачове. Един срещу друг утре вечер се изправят Ливърпул и Манчестър Юнайтед. Мърсисайдци се борят със зъби и нокти за титлата със Сити, който в момента има точка преднина. Целта пред "Червените дяволи" е класиране в Топ 4 и минава през задължителна победа на "Анфийлд". Но гостите не са печелили на този стадион от 2016 г., а за този период Ливърпул взе 3 двубоя, останалите 3 завършиха без победител.

После за хората на Юрген Клоп предстои градско дерби с Евертън, отново на "Анфийлд", където "Карамелите" се наложиха с 2:0 през миналия сезон. Кристиано Роналдо и компания пък гостуват на Арсенал в директна битка за Топ 4. "Топчиите" се намираха в чудесна форма в последните месеци, но сега натрупаха три поредни загуби. От своя страна Юнайтед продължава да играе слабо и победите идват "на мускули". По-рано през сезона дербито на "Олд Трафорд" завърши 3:2 за домакините, но на "Емирейтс" Арсенал не е допускал гол от Юнайтед в три поредни сблъсъка – два пъти 2:0 и 0:0 при последната им среща на този стадион.

Но по подобие на Юнайтед, за възпитаниците на Микел Артета също предстои тежко гостуване преди дербито между двата отборана Челси. Драмите с Роман Абрамович оказват влияние върху отбора на Томас Тухел, но детронираният шампион на Европа не се дава без битка и пример за това е драмата с Реал Мадрид на "Бернабеу" в Шампионска лига. Интересното е, че Арсенал не загуби последните си две гостувания на "Стамфорд Бридж" – 1:0 и 2:2, а за последните си 5 визити на този стадион има само едно поражение (2:3) и две нулеви ремита.

Но шоуто на Стария континент не е само в Англия. В Италия Интер е символичен домакин Милан в 1/2-финален реванш за Купата. Първата среща завърши 0:0, а головете на чужд терен още важат и в този турнир, което е добра новина за "росонерите". Когато говорим за сблъсъците от тази надпревара, предимството е на страната на "червено-черните". Милан е спечелил 10 мача, 8 са за Интер, при 8 равенства. Интересното е, че Милан и Интер са играли само един финал за Купата помежду си. Това става през далечния сезон 1976/77 и "росонерите" взимат трофея след 2:0.

После за двата отбора предстоят тежки мачове в Серия "А", които могат да се окажат решаващи в битката за Скудетото. Интер приема Рома на Жозе Моуриньо, който в последно време определено стабилизира "Вълците" и ги върна в битката за Топ 4. Но през този сезон "нерадзурите" вече победиха два пъти римляните – 3:0 на "Олимпико" и 2:0 на "Джузепе Меаца" за Купата. Милан пък гостува на Лацио, който винаги е готов да спъне грандовете у дома и през миналия сезон смаза с 3:0 "росонерите". Но през настоящия шампионат 7-кратният първенец на Европа спечели и двете си срещи срещу "Орлите" – 2:0 в калчото и 4:0 за Купата, но и двата мача се играха на "Сан Сиро".

И не на последно място, в Германия е време за Байерн МюнхенБорусия Дортмунд. Баварците имат внушителна преднина от 9 точки на върха и победа, ще им капарира титлата. Хегемонът в страната се намира в серия от 7 поредни успеха над рурците във всички турнири, а в Мюнхен за Бундеслигата Байерн отново има смазващо предимство от 7 последователни победи. При това с 4:0, 5:0, 6:0 и 5:1...

Най-интересните мачове за седмицата:

Англия, Висша лига, 30-ти кръг

Утре от 22.00 часа:
Ливърпул – Манчестър Юн

Сряда от 22.00 часа:
Манчестър Сити – Брайтън 

Англия, Висша лига, 25-ти кръг

Сряда от 21.45 часа:
Челси
Арсенал

Англия, Висша лига, 34-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Арсенал – Манчестър Юн

От 17.00 часа:
Манчестър Сити – Уотфорд

Неделя от 16.00 часа:
Челси – Уест Хям

От 18.30 часа:
ЛивърпулЕвертън

Купа на Италия, 1/2-финали, реванши

Утре от 22.00 часа:
ИнтерМилан (0:0 в първия мач)

Сряда от 22.00 часа:
Ювентус – Фиорентина (1:0)

Италия, Серия "А", 33-ти кръг

Днес от 20.00 часа:
Наполи – Рома

Италия, Серия "А", 34-ти кръг

Събота от 19.00 часа:
ИнтерРома

Неделя от 21.45 часа:
ЛациоМилан

Понеделник от 21.45 часа:
Сасуоло – Ювентус

Испания, Ла Лига, 32-ри кръг

Днес от 22.00 часа:
Барселона – Кадис

Испания, Ла Лига, 33-ти кръг

Сряда от 20.00 часа:
Атлетико Мадрид – Гранада

От 22.30 часа:
Осасуна – Реал Мадрид

Четвъртък от 22.30 часа:
Реал Сосиедад – Барселона

Испания, Ла Лига, 21-ви кръг

Неделя от 22.00 часа:
Барселона – Райо Валекано

Германия, Бундеслига, 31-ви кръг

Събота от 19.30 часа:
Байерн МюнхенБорусия Дортмунд

Купа на България, 1/2-финали, реванши 

Четвъртък от 19.00 часа:
ЦСКА – Славия (2:0 в първия мач)

Петък от 19.00 часа:
ЛевскиЛудогорец (3:2)

България, efbet Лига, Втора група (7-10 място)

Четвъртък от 15.15 часа:
Локомотив Пловдив – Берое

Петък от 15.15 часа:
Арда – ЦСКА 1948 

България, efbet Лига, Трета група (11-14 място)

Днес от 17.30 часа:
Пирин – Царско село

От 20.00 часа:
Локомотив София – Ботев Враца   

Снимка: Lap.bg