Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица предстоят свиреп сблъсъци. У нас погледите са насочени към Суперкупата на България. Трофеят ще бъде определен между шампиона Лудогорец и носителят на Купата Левски. Колкото и странно да звучи, двата отбора за първи път ще играят за него, но причината е ясна – дългата суша на "Герена" откъм отличия, която приключи тази година след 1:0 над ЦСКА на финала за Купата.

"Сините" спориха за последно за Суперкупата през 2009 г., когато надделяха с 1:0 над Литекс и сега ще гонят 4-ти триумф, с което ще изравнят ЦСКА. Разградчани са печелили трофея рекордните 5 пъти от 9 опита, като миналата година размазаха "червените" с 4:0.

В Европа има големи дербита, най-вече в Серия "А". Там един срещу друг се изправят Фиорентина – Ювентус и Лацио – Наполи, но мачовете остават в сянката на последните два шампиона на Италия: Милан срещу Интер. Звездата на "нерадзурите" Ромелу Лукаку пропуска сблъсъка заради контузия, а "росонерите" ще се опит да прекъснат минисерията без гол срещу "синьо-черните" – 0:0 и 0:3 в 1/2-финалните срещи през миналия сезон за Купата. Но в калчото "червено-черните" не загубиха от градския съперник след 1:1 и победа с 2:1, която се оказа с огромно значение за първата им титла от 10 години насам.

В Англия безгрешният до момента Арсенал приема Астън Вила в междинния кръг, но голямото изпитание е в края на седмицата, гостуване на Манчестър Юнайтед, който започва да набира скорост при Ерик тен Хаг след кошмарния старт. "Олд Трафорд" определено не е любимият стадион на "топчиите" за гостуване. В последните 10 шампионатни мача на него, лондончани имат 5 загуби, 4 равенства и само 1 победа. Сега в този мач очакванията са да си проличи дали Арсенал най-накрая е готов за нещо повече през този сезон във Висшата лига.

На Острова ни очаква и градско дерби – Евертън приема Ливърпул. И двата отбора започнаха кампанията далеч под очакванията. "Карамелите" са с едва 2 точки от 4 кръга, докато мърсисайдци имат 5 пункта и слабото начало означава изоставане от големия конкурент за титлата Манчестър Сити, което може да натежи в края на сезона. В последния кръг хората на Юрген Клоп показаха, че започват да влизат в час и размазаха с 9:0 Борнемут на "Анфийлд". През миналия сезон Ливърпул спечели с 4:1 на "Гудисън Парк", с което прекъсна серията си 4 поредни ремита в дома на градския съперник. Плашещото за Евертън е, че няма победа над "червените" у дома от 2010 г., когато се наложи с 2:0. Това са 11 дербита, но от които гостите спечелиха едва 3.

В Испания за обновения Барселона на Шави предстои първи сериозен тест. Каталунците гостуват на Севиля, който ще преследва първа победа в Ла Лига след слабия старт – едва 1 точка от мачовете с Осасуна (1:2), Валядолид (1:1) и Алмерия (1:2). През миналия сезон двата отбора направиха 1:1 на стадион "Рамон Санчес Писхуан", а Севиля няма победа над Барса у дома в Ла Лига от 2015 г. – 3 загуби и 3 равенства.      

Най-интересните мачове за седмицата:

Англия, Висша лига, 5-ти кръг

Днес от 21.45 часа:
Саутхямптън – Челси

Утре от 21.30 часа:
Арсенал – Астън Вила
Манчестър Сити – Нотингам
Уест Хям – Тотнъм

От 22.00 часа:
Ливърпул – Нюкасъл

Четвъртък от 22.00 часа:
Лестър – Манчестър Юн

Англия, Висша лига, 6-ти кръг

Събота от 14.30 часа:
Евертън – Ливърпул

От 17.00 часа:
Челси – Уест Хям
Тотнъм – Фулъм

От 19.30 часа:
Астън Вила – Манчестър Сити

Неделя от 18.30 часа:
Манчестър Юнайтед – Арсенал

Испания, Ла Лига, 4-ти кръг

Събота от 17.15 часа:
Реал Мадрид – Бетис

От 19.30 часа:
Реал Сосиедад – Атлетико Мадрид

От 22.00 часа:
Севиля – Барселона

Италия, Серия "А", 4-ти кръг

Днес от 19.30 часа:
Сасуоло – Милан

От 21.45 часа:
Рома – Монца
Интер – Кремонезе

Сряда от 21.45 часа:
Ювентус – Специя
Наполи – Лече

Италия, Серия "А", 5-ти кръг

Събота от 16.00 часа:
Фиорентина – Ювентус

От 19.00 часа:
Милан – Интер

От 21.45 часа:
Лацио – Наполи

Неделя от 21.45 часа:
Удинезе – Рома

Германия, Бундеслига, 5-ти кръг

Петък от 21.30 часа:
Борусия Дортмунд – Хофенхайм

Събота от 16.30 часа:
Унион Берлин – Байерн Мюнхен

Суперкупа на България

Четвъртък от 20.00 часа:
Лудогорец – Левски

България, efbet Лига, 9-ти кръг

Петък от 18.15 часа:
Пирин – Ботев Враца

От 20.30 часа:
Славия – Локомотив София

Събота от 17.45 часа:
Спартак Варна – ЦСКА

От 20.30 часа:
Локомотив Пловдив – Ботев Пловдив

Неделя от 18.45 часа:
ЦСКА 1948 – Берое

От 21.00 часа:
Лудогорец – Хебър

Понеделник от 17.30 часа:
Септември – Черно море

От 20.00 часа:
Левски – Арда 

Снимки: БГНЕС, колаж: Gol.bg