Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Здравите дербита тази седмица са във Висшата лига на Англия. Един срещу друг в Лондон се изправят Арсенал и Манчестър Юнайтед. Противно на всички прогнози преди началото на сезона, сега двата гранда могат да влязат в директна битка за титлата. А това само какви спомени навява... Повече от вас със сигурност си спомнят епичните дуели между Арсен Венгер и сър Алекс Фъргюсън. Сега на мениджърските постове на "Топчиите" и "Червените дяволи" са съответно Микел Артета и Ерик тен Хаг. Това са двама млади специалисти и дали не започва нова велика битка за надмощие между мениджъри в най-богатото футболно първенство на планетата? Тепърва ще разберем.

Преди напечения сблъсък Арсенал е лидер с 8 точки пред шампиона Манчестър Сити и на 9 точки пред Юнайтед. Успех на гостите насред "Емиретс" със сигурност ще ги включи в битката за златните медали. 20-кратният първенец на Англия се намира във великолепна форма от 9 поредни победи във всички турнири и може да я увеличи на 10, ако в средата на седмицата победи като гост Кристъл Палас в отложена среща.

Това със сигурност ще даде огромно самочувствие на Юнайтед преди тежката визита в столицата. От своя страна Арсенал е загубил едва 5 точки от началото на сезона във Висшата лига след скорошното 0:0 с Нюкасъл вкъщи, 1:1 като гост на Саутхямптън и единствената загуба до момента. Тя дойде именно от Юнайтед с 1:3 на "Олд Трафорд" през есента. Юнайтед не е печелил за първенство на стадиона на Арсенал в 4 поредни мача – 3 загуби и 1 равенство, и сега ще се опита да прекъсне негативната серия. 

В другото голямо дерби от кръга един срещу друг се изправят закъсалите Ливърпул и Челси. Кризите властват при "червени" и "сини" и този мач ще покаже кой е по-близо до излизане от нетипичното положение. Двата колоса са съседи в класирането с по 28 точки, но вече изостават сериозно от зона Шампионска лига и само чудо ще ги прати там в края на сезона. В последните години най-често срещаният резултат между двата отбора на "Анфийлд" е равенството, което сега няма да устройва никого. От 2015 г. досега отборите имат 5 ремита на този стадион във всички турнири, при 2 победи за всекиго.

В Испания и Италия също има напечени мачове. В Ла Лига Реал Мадрид гостува на Атлетик Билбао и няма право на грешка, след като вече изостава на 3 точки от лидера Барселона, а за капак загуби от каталунците с 1:3 финала за Суперкупата. Но "Кралете" са в серия от 3 поредни успеха в дома на баските в Ла Лига и не са губили на "Естадио Сан Мамес" в 7 поредни срещи, от които спечелиха 5.

В Серия "А" Наполи се е устремил към първа титла от ерата на великия Диего Армандо Марадона и Лацио може да помогне към приближаването до голямата цел. "Орлите" приемат разклатените шампиони от Милан, които през 2023 г. определено не се представят на ниво и имат само една, при това измъчена победа – 2:1 като гости на Салернината. "Росонерите" направиха и два хикса в калчото и отпаднаха от Купата на Италия след загуба у дома от Торино с човек повече на терена. А в последните 9 сблъсъка между двата отбора на стадион "Олимпико" статистиката е равна – по 3 победи за всеки и 3 равенства. 

Най-интересните мачове за седмицата: 

Англия, ФА Къп, 1/32-финали, преиграване

Днес от 21.45 часа:
Уулвърхямптън – Ливърпул

Англия, Висша лига, 7-ми кръг

Утре от 22.00 часа:
Кристъл Палас – Манчестър Юн

Четвъртък от 22.00 часа:
Манчестър Сити – Тотнъм 

Събота от 14.30 часа:
Ливърпул – Челси

Неделя от 16.00 часа:
Манчестър Сити – Уулвърхямптън

От 18.30 часа:
Арсенал – Манчестър Юн

Понеделник от 22.00 часа:
Фулъм – Тотнъм 

Испания, Купа на Краля, 1/8-финали

Четвъртък от 21.00 часа:
Атлетико Суета – Барселона

От 22.00 часа:
Виляреал – Реал Мадрид

Испания, Ла Лига, 18-ти кръг

Събота от 19.30 часа:
Атлетико Мадрид – Валядолид

Неделя от 19.30 часа:
Барселона – Хетафе

От 22.00 часа:
Атлетик Билбао – Реал Мадрид

Купа на Италия, 1/8-финали

Днес от 22.00 часа:
Наполи – Кремонезе

Четвъртък от 22.00 часа:
Ювентус – Монца 

Италия, Серия "А", 19-ти кръг

Събота от 19.00 часа:
Салернитана – Наполи

Неделя от 19.00 часа:
Специя – Рома

От 21.45 часа:
Ювентус – Аталанта

Понеделник от 21.45 часа:
Интер – Емполи

Вторник от 21.45 часа:
Лацио – Милан

Снимка: БГНЕС