Европейското първенство по футбол започва тази вечер. То бе отложено от миналата година заради пандемията от коронавирус. В продължение на месец на 11 стадиона в 11 града на континента ще се изиграят общо 51 мача.

Домакини са Лондон, Рим, Глазгоу, Севиля, Мюнхен, Амстердам, Копенхаген, Будапеща, Букурещ, Санкт Петербург и Баку.  Двадесет и четирите отбора са разпределени в шест групи.

Двубоят на откриването е Италия-Турция от 22 часа на "Олимпико" в Рим.  Преди него "Адзурите" се намират във фамозна серия от 27 поредни мача без загуба. Освен това четирикратният световен шампион спечели последните си 8 срещи, в които не допусна гол, което е рекорд за страната. Във въпросните сблъсъци възпитаниците на Роберто Манчини нанизаха и 25 попадения.

Но според мнозина специалисти турците са сред скритите фаворити на турнира, защото притежават отличен отбор, който в квалификациите не загуби от световния шампион Франция – 2:0 у дома и 1:1 в Париж. После "Лунните звезди" направиха равенства 3:3 с Германия и Хърватия в контроли, а през март разбиха Нидерландия с 4:2 в световна квалификация. Последните два мача между Турция и Италия бяха приятелски и завършиха 1:1, а на Евро 2000 отново бяха в една група и "Адзурите" се наложиха с 2:1.

Груповата фаза на Евро 2020 ще продължи до 23 юни.  Директните елиминации започват на 26 юни, а финалът е на 11 юли на "Уембли" в Лондон.

Снимка: БГНЕС