Италия е първият 1/8-финалист на Евро 2020, след като размаза с 3:0 Швейцария на стадион "Олимпико" в Рим.

"Адзурите" изиграха нов много силен мач на шампионата на Стария континент след успеха с 3:0 над Турция в петък. Този път героят за домакините беше неочакван – Мануел Локатели. Младият халф на Сасуоло, който е следен от Ювентус и Манчестър Сити, наниза два гола във вратата на "часовниците". Крайния резултат оформи Чиро Имобиле в края на срещата.

 

От своя страна гостите се представиха много слабо, остават с 1 точка и в последния кръг на група "А" ще търсят задължителна победа срещу Турция (0 т.), за да имат шансове да продължат напред. Италия има пълен актив от 6 пункта, Уелс е с 4 т. и в последния кръг именно двата отбора излизат един срещу друг.


Роберто Манчини беше направил една промяна в титулярния състав от мача с Турция, която беше принудителна. Джонави Ди Лоренцо замени Алесандро Флоренци, който получи контузия. Мануел Локатели отново замени Марко Верати, който не е готов на 100%, а в атака играха Доменико Берарди, Лоренцо Инсиние и Чиро Имобилие в схема 4-3-3.

Владимир Петкович заложи на 3-4-1-2, като в предни позиции действаха Бреел Емболо и Харис Сеферович, който на клубно ниво заби 22 гола в 31 мача за Бенфика в първенството през миналия сезон, но за "часовниците" се представя по-колебливо и има 21 попадения в 79 срещи и често е критикуван от феновете. Зад тях действа Джердан Шакири, титуляри бяха още Ремо Фройлер (Аталанта) и Рикардо Родригес (Торино), които играят в Серия "А".

 

Италия наложи контрол над мача още от самото начало и в 10-ата минута Леонардо Спинацола центрира отляво, Чиро Имобиле засече с глава, но в аут. После играта се водеше предимно пред наказателното поле на "часовниците" и в 19-ата минута Джорджо Киелини вкара след корнер, но ВАР отмени гола за игра с ръка на ветерана.

Малко по-късно капитанът на Италия получи още една лоша новина, след като се контузи и беше принудително заменен от Франчско Ачерби. Но само 60 секунди след смяната "адзурите" поведоха. Съотборниците в Саусоло Мануел Локатели и Доменико Берарди разиграха великолепно, нападателят проби и центрира успоредно на голлинията. И там връхлитащият халф засече за 1:0!

До края на полувремето домакините продължиха да диктуват мача, въпреки че Швейцария се опита да погледне по-смело в предни позиции след гола на Локатели, но така и не застраши Джанлуиджи Донарума. От своя страна Имобиле и Леонардо Спинацола не успяха да удвоят преднината на Италия от удобни позиции.

На почивката Владимир Петкович замени Харис Сеферович и в играя се появи Марио Гавранович. Но и това не помогна на гостите и в 52-ата минута Локатели вкара за 2:0! Той получи подаване от Николо Барела пред наказателното поле, необезпокояван овладя и стреля силно към долния ляв ъгъл. Зомер не помръдна и само изгледа как топката влиза във вратата му!

Швейцария показа зъби чак в 65-ата минута, когато Джанлуиджи Донарума спаси удар на Стивън Цубер. По-късно Берарди можеше окончателно да сложи точка на спора, но Мануел Аканджи с решаваща намеса спаси гостите.

После Имобиле направи два големи пропуска след хубави извеждащи подавания на Леонардо Бонучи и Федерико Киеза. И при двата случая нападателят на Лацио не уцели вратата. В 89-ата минута той все пак се разписа с далечен удар и оформи крайното 3:0 за Италия.

Италия – Швейцария 3:0

Голмайстори: 2:0 Локатели (26, 52), 3:0 Имобиле (89)

Италия: Донарума, Ди Лоренцо, Бонучи, Киелини (25-Ачерби), Спинацола, Барела (85-Кристанте), Жоржиньо, Локатели (85-Песина), Берарди (70-Толой), Имобиле, Инсиние (69-Киеза)
Селекционер: Роберто Манчини

Швейцария: Зомер, Аканджи, Шер (58-Цубер), Елведи, Родригес, Джака, Фройлер (84-Соу), Мбабу (58-Видмер), Шакири (76-Варгас), Сеферович (46-Гавранович), Емболо
Селекционер: Владимир Петкович

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Сергей Карасьов (Русия)
Жълт картон: Гавранович (Щвейцария)

Снимка: БГНЕС