14 юни 1996 г. Стадион “Анфийлд” в Ливърпул. В 18-ата мин на мача Италия - Чехия от европейското Енрико Киеза изравнява резултата. Италианците обаче губят, което се оказва фатално за тях и те отпадат още в групата заради по-слаба голова разлика точно от чехите.

26 юни 2021 г. Стадион “Уембли” в Лондон. В 95-ата минута Федерико Киеза спира центрирането на Спинацола с глава, с десния крак елиминира защитник на Австрия и с левия забива топката във вратата на Бахман. Италия повежда в 1/8-финала. 10 минути по-късно, паднал на земята, Киеза-младши побутна топката към Песина и той прави 2:0. Италия в крайна сметка печели с 2:1 и вече е на 1/4-финал, а баща и син Киеза са първите с голове на европейско. С разлика от 9144 дни.

Само преди няколко месеца - през март, те станаха единствената италианска двойка баща и син и с попадения в Шампионската лига и петата в историята след Лилиан и Маркюс Тюрам, Патрик и Джъстин Клуиверт, Абеди Пеле и Андре Айю и Златко и Лука Захович.

“Вкарал съм 138 гола в Серия “А”, в КНК, в купата на УЕФА, в купата на Италия, но най-горд бях, когато едни деца спряха сина ми за автограф на улицата. След това ме забелязаха и ме питаха: Вие бащата на Федерико ли сте? Може ли и вашия? Искрено се гордея с него”, призна Енрико в интервю за La Gazzetta dello Sport.

Всъщност родителите никога не са натискали Федерико да стане футболист. Дори го записват в английски лицей във Флоренция. “Заради това на мен ми е най-лесен въпросът какво бих станал, ако не бях футболист. Физик. Изучаването на Вселената винаги ме е привличало”, обяснява Киеза-младши.

Много интересен отговор дава Федерико и на въпроса какви би взел от играта на баща си. “Да съм еднакво добър с двата крака”, отвръща той. И голът му срещу Австрия дойде точно по този начин - глава, десен крак и удар с левия. Малко преди това с десния той отправи още един добър удар.

Постижението на Киеза затъмни и световния рекорд на Джанлуиджи Донарума и останалите вратари на националния отбор, които допуснаха гол след цели 1169 минути игра. Предният рекорд бе на Дино Дзоф в периода 1972-1974 г. Серията бе прекъсната от върлината Саша Калайджич, който се разписа с глава в 114-ата мин, като показа невероятен плонж за 200-сантиметров нападател.

Италия вече има и втората най-дълга серия без загуба за национален отбор с 31 мача. За последно ги би Португалия на 10 септември 2018 г. в първото издание на Лигата на нациите на УЕФА. 31 мача без загуба има и Аржентина в периода 1991-1993 г. Световният рекорд обаче е 35. Първо го поставя Бразилия в периода 1993-1996 г., след което бе изравнен от Испания от 2007 до 2009 г.

До момента рекордът на Италия бе 30 мача и бе постигнат от великия Виторио Поцо от 1935 до 1939 г. Но както Роберто Манчини отбеляза: “Тимът на Поцо има прекалено много трофеи. По-важното е да го изравним и да подобрим рекорда му по титли”.

Материал на "24 часа"