Патрик Шик създаде първия магически момент на Евро 2020, след като отбеляза гол на Шотландия от 45,44 метра. Това е най-далечната дистанция, от която някой се разписва на световни и европейски първенства поне от 1980 г. насам, откакто се води такава статистика. Но кой е нападателят на Чехия, за когото говорят всички?

Талантът на роденото в Прага момче е забелязано от един от градновете в страната – Спарта го привлича като 11-годишен. Той дебютира в чешкия елит през май 2014-а в края на сезон, в който неговият клуб спечели дубъл. Но ограниченото време, което получаваше, го накара да премине в Бохемианс под наем за сезон 2015/16 – ход, променил кариерата му. 8 гола в 27 участия убедиха Сампдория да го привлече през лятото на 2016-а. „Имам приятели в Спарта, така че съм малко тъжен. От друга страна с нетърпение очаквам да отида в Италия. Да играя в чужбина винаги е било моята мечта“, отсече тогава 25-годишният Шик.
Патрик щастливо изжиява тази мечта... поне за един сезон. Той отбеляза 11 попадения в 32 мача в Серия А, а през лятото на 2017-а Ювентус го потърси. Но този потенциален трансфер се превърна в истински кошмар. Бианконерите го определят за „повредена стока“, след като два пъти не преминава медицинските прегледи. Притесненията за потенциален сърдечен проблем обаче скоро бяха разсеяни и Рома го взе под наем за кампанията 2017/18. През следващия сезон вълците го закупиха, но 8 гола в 58 двубоя бяха доста ниска възвращаемост.

РБ Лайпциг обаче се обади през 2019-а и предостави още един шанс на високия 187 смнападател. Проблем с контузия затрудни стартирането на живота му на „Ред Бул арена“, но националът на Чехия бързо след това показа класата си. Така той за втори път в кариерата си след Сампдория стигна до двуцифрен брой попадения – 10 в 22 мача в Първа Бундеслига. Престоят му при биковете продължи само една година – Леверкузен го измъкна от Рома с петгодишна сделка. Шик беше най-предпочитаният нападател от аспирните през миналата кампания, завършвайки с 9 гола от 29 срещи за първенство.

В Чехия обичат да сравняват Патрик с легендарния Ян Колер. Гологлавият гигант изкара продуктивен период в Дортмунд и нанасяше хаос в противниковите защити. При това не само със своето телосложение. И той започна в Спарта, а въпреки високия си ръст – 202 см, бешеизключителноумел с кракатаси, кактомладиясисънародник. Шик също е интелигентен и предлага много повече от физическо присъствие в атака. Просто попитайте шотландците, които получиха два различни гола от него – един с глава и един с удар от 45,44 метра.

Bundesliga.com, превод на в-к "Тема спорт"