Швейцария и Испания дават старт на четвъртфиналните сблъсъци от Европейското първенство по футбол. Срещата между двата тима е от 19:00 часа българско време на стадион „Крестовски“ в Санкт Петербург.

„Кръстоносците“ стигнаха до последните осем в турнира, след като завършиха трети в група А след една победа, едно равенство и една загуба, а на осминафиналите направиха истински подвиг, сразявайки действащия световен шампион и основен претендент за короната Франция след 3:3 в редовното време и продълженията и 5:4 при изпълнението на дузпи. Възпитаниците на Владимир Петкович изоставаха с 1:3 десетина минути преди края на 90-те минути, но с попадения на Харис Сеферович и резервата Марио Гавранович стигнаха до допълнителното време, а след това и до рулетката на дузпите, където не направиха пропуск при петте си изпълнения от бялата точка.

Техен съперник ще бъде Испания. „Ла Фурия Роха“ започна неубедително шампионата след две поредни равенства срещу Швеция и Полша в група Е, но разгроми Словакия в последния си мач от груповата фаза, а на осминафиналите, подобно на Швейцария, бе въвлечен в драматичен двубой с Хърватия. Иберийците се виждаха сигурни победители в редовното време, но с попадения в самия край Хърватия стигна до продължения след 3:3. Там обаче Луис Енрике и компания вкараха нови два гола, които се оказаха непосилни за „шахматистите“.

Двата тима са се срещили 22 пъти, като Испания има 16 победи, а Швейцария една-единствена, дошла в груповата фаза на Мондиал 2010. Впоследствие „Ла Фурия Роха“ спечели Световното първенство в Южна Африка и няма поражение срещу днешния си съперник. Последният им мач завърши при равенство 1:1, като точни бяха Ремо Фройлер и Жерард Морено.

Най-интригуващият четвъртфинал без съмнение противопоставя Белгия и Италия. Сблъсъкът на „Алианц Арена“ в Мюнхен започва в 22:00 часа българско време.

Червените дяволи“ излязоха от група В с пълен актив от девет точки след трите си победи над Русия, Дания и Финландия. Възпитаниците на Роберто Мартинес срещнаха на осминафиналите вече бившия европейски първенец Португалия, и след прагматична и дисциплинирана игра елиминираха „мореплавателите“ от турнира след успех с 1:0 с единствения си точен удар за целия мач, дело на Торган Азар. Мартинес вече разкри на пресконференцията си, че медицинският щаб ще вземе решение в последния момент относно включването в игра на две от звездите на състава – Еден Азар и Кевин Де Бройне, които пострадаха в мача с португалците.

Срещу себе си белгийците ще имат нужда от всеки един футболист, защото техен опонент е Италия. Играчите на Роберто Манчини също излязоха от своята група – А, с три победи, като инкасираха първо попадение в надпреварата на осминафиналите, когато бяха сериозно тествани от Австрия и спечелиха след 0:0 в редовното време и 2:1 след продължения.

Белгия и Италия имат общо 22 срещи помежду си, като „Скуадрата“ е спечелила 14 от тях, при четири равенства и четири победи за „червените дяволи“. За последно двата състава играха на Евро 2016, когато Италия триумфира след 2:0 в двубой от груповата фаза. Двата тима имат общо пет мача на европейски първенства, като италианците имат две победи, две срещи са завършвали наравно, а Белгия има един успех.

Победителите от днешните две 1/4-финални двойки ще се изправят един срещу друг в полуфинален сблъсък на 6 юли, вторник, от 22:00 часа на „Уембли“ в Лондон.