Франция е големият фаворит на специалисти и анализатори за спечелване на Евро 2020. Дали обаче световният шампион ще демонстрира класата си в най-важните битки, след като завърши само 1:1 с аутсайдера в група "F" Унгария преди дни?

Според базираната в Чикаго компания за спортни данни и анализи Stats Perform "петлите" все още имат най-големи шансове за краен триумф, пише The Analyst.

Сметките са доста сложни, защото се взимат под внимание куп фактори - исторически постижения, моментна форма, степен на трудност на потока до финала, класата на евентуалните противници и резултатите в дуела през годините, вероятността за краен резултат и коефициентите на букмейкърите по света.

Интересното е, че всички мачове до края на Евро 2020 са разиграни според цели 40 000 вариации на резултатите и според тях от Stats Perform са стигнали до крайния резултат при изчисляване на шансовете за европейска титла.

А той е следният в проценти:

1. Франция - 23.3%
2. Германия - 12.2%
3. Португалия - 10.6%
4. Испания - 10.2%
5. Белгия - 9.9%
6. Нидерландия - 7.7%
7. Италия - 6.8%
8. Англия - 5.8%
9. Дания - 4%
10. Уелс - 1.9%

 

 

Прави впечатление, че набралата скорост Италия, която изравни вековен рекорд, получава едва 6.8% за титла на Евро 2020, като пред адзурите са поставени цели шест други нации. Друг любопитен момент е, че Дания, която почти сигурно отпада в групите след две загуби в първите си два мача, е на девето място с 4%.