Франция и Германия – двата последни световни шампиона, се стягат за директна битка още в групата на Евро 2020. И двамата треньори Дидие Дешан и Йоахим Льов склониха пред фенския натиск и промениха решения от преди години. 

Карим Бензема изигра първи мач за Франция от 6 години, а Томас Мюлер и Матс Хумелс отново са в Бундестима след 925 дни в изгнание. Нямаше как селекционерите да издържат, след като и тримата са мотори на „Реал“, „Байерн“ и „Борусия“ (Дортмунд).

Бензема изпусна дузпа при победата на Франция с 3:0 над Уелс в контрола. Вратарят Дани Уорд майсторски спаси удара в долния ляв ъгъл. Бензема вече е в необичайна серия от три поредни пропуска от бялата точка в националния отбор. Преди това се провали срещу Швейцария на Мондиал 2014 и срещу Швеция в приятелски двубой. Други трима нападатели обаче се погрижиха за успеха на „петлите“ – по веднъж отбелязаха Килиан Мбапе, Антоан Гризман и Осман Дембеле. 33-годишният Бензема има 81 мача и 27 попадения за родината си. Последните две бяха срещу Армения през 2015-а.

„Нещата са се променили – каза Дидие Дешан след мача. – И от моя страна, и от страна на Карим. Няма да ви кажа кога и как. След като съм взел решение да е в отбора, значи съм го сметнал за правилно. Щях да се радвам, ако беше вкарал гол. Но може би е по-добре да остави попаденията си за европейското. Бензема показа, че има огромно желание да играе в националния отбор.“

Дешан изравни най-дългата си серия без допуснат гол – три мача. „Петлите“ не пуснаха гол срещу Казастан (2:0), Босна и Херцеговина (1:0) и сега срещу Уелс. Вратарят Уго Лорис пък започна за стотен път като капитан на Франция. Втори във вечната ранглиста е Дешан със „само“ 54 двубоя с лентата.

На германска земя Томас Мюлер пък се превърна в треньор на терена за Германия, а Бундестимът завърши само 1:1 срещу Дания. 31-годишният нападател не спря да тича и да командва съотборниците си. „Трудно е да оценя как съм играл, защото много се изморих“, призна асът.

Вестник „Билд“ го нарече „Радио Мюлер“ заради непрекъснатите команди към съотборниците. „Натискай, Лерой!“, „Ела в средата, Клости!“, „Напред, Гоосенс!“ бяха само част от тях. Мюлер има и възможност за гол в 14-ата минута след пас на Йошуа Кимих, но ударът му бе слаб. Когато двата отбора се прибираха в съблекалнята за почивка, нападателят не спираше да жестикулира.

„Със сигурност комуникацията беше по-добра от преди – радваше се Льов. – Беше по-шумно на терена. Командите бяха по-добри. Жалко, че едно невнимание ни отне победата.“

Матс Хумелс определено не беше доволен от тактиката с трима защитници, на която селекционерът заложи. Явно я тестваше за големите дербита в групата срещу Франция и Португалия. След почивката Льов извади Хумелс заради разтежение, което го мъчи в последните дни. Но на терена се видя, че асът на „Борусия“ (Дортмунд) е със самочувствие на диригент.

„Много съм ядосан, че не спечелихме такъв мач“, каза Мюлер. За нападателя двубоят е №101 в националния отбор. Няма друг футболист с повече мачове за Германия под ръководството на Льов.

„Завръщането е факт, но дали е за добро, само времето ще покаже“, написа в. „Билд“.

Материал на "Труд"