Белгия измъкна с голям късмет победа с 1:0 срещу Канада в среща от Група „F“ на Световното първетство. „Кленовите листа“ подложиха на истинска канонада вратата на „червените дяволи“, които не само оцеляха, но се добраха и до трите точки. Ключова роля за успеха изигра и спасената от вратаря Тибо Куртоа дузпа още в 11-ата минута, изпълнена от Алфонсо Дейвис.

В герой за Белгия се превърна Мичи Бачуаи, който реализира скъпоценното попадение в 44-ата минута. Именно той се оказа и в основата на повечето опасности пред бившия вратар на Лудогорец Милан Борян. Бачуаи водеше атаката при отсъствието на невъзстановения Ромелу Лукаку. С пропуски за „кленовите листа“ блеснаха Джонатан Дейвид, Еустакио и Бюканън.

С този успех „червените дяволи“ оглавиха класирането в групата с 3 точки. Канадците са последни след първия рунд. Другите два отбора в групата Хърватия и Мароко са с по 1 пункт. Следващите мачове са Белгия – Мароко и Хърватия – Канада.

„Кленовите листа“ започнаха мача в бясно темпо и изключително агресивно, въпреки че първият шут в срещата отправи Мичи Бачуаи още в първата минута.

Силното начало за Канада доведе до дузпа в тяхна полза. След центриране от корнер в 7-ата минута Таджън Бюканън стреля, а топката се отби в ръката на Яник Ферейра Караско и се озова у Тибо Куртоа. Първоначално реферът Джани Зиказве не отсъди удар от бялата точка, но след намесата на ВАР той отиде до монитора, след което даде наказателен удар.

С отговорността се нагърби капитанът Алфонсо Дейвис. Защитникът на Байерн Мюнхен стреля от бялата точка, но Тибо Куртоа уцели посоката и изби. Джонатан Дейвид не успя да прати топката в мрежата при добавката.

Канадците продължиха да бъдат по-напористия тим, но мерникът не спираше да им изневерява. Джонатан Дейвид и веднъж Хойлет не поразиха целта. В 38-ата минута Лария бе повален в пеналта от Витцел, но съдията не даде нова дузпа за „кленовите листа“.

Така вместо гол в белгийската врата, падна такъв в тази на Канада в 44-ата минута. Тоби Алдервейрелд изведе отлично Мичи Бачуаи зад гърба на отбраната, нападателят се озова в пеналта и с едно докосване препарира Милан Борян – 1:0.

Бюканън и Еустакио имаха шанс да изравнят преди почивката, но не успяха.

След антракта селекцията на Джон Хърдман продължи да търси гола. В 48-ата минута Дейвид с глава стреля покрай дясната греда. Белгия оцеля и при нови два шута на Еустакио и Лария.

В последната четвърт от мача и хората на Роберто Мартинес се поактивизираха и на свой ред отправиха няколко неточни изстрела.

В 80-ата минута Кайл Ларин също не успя да преодолее Куртоа след удар с глава. До края на канадците не спряха да се борят, но така и не съумяха да превземат вратата на „червените дяволи“.

Белгия - Канада 1:0

Голмайстори: 1:0 – Мичи Бачуаи (44)

Белгия: 1. Тибо Куртоа, 19. Дендонкер, 2. Тоби Алдервейрелд, 5. Вертонген, 21. Кастане, 7. Кевин Де Бройне, 6. Витсел, 11. Ферейра, 8. Тилеманс, 23. Бачуаи, 10. Еден Азар

Канада: 18. Борян, 4. Милър, 5. Стивън Виктория, 2. Джонсън, 22. Лариа, 7. Еустакио, 13. Хътчинсън, 10. Хойлет, 19. Алфонсо Дейвис, 20. Джонатан Дейвид, 11. Бюканън