Белгия - Мароко, мач от група "F" на Мондиал 2022. Стадион "Ал Тумама", 15.00 часа българско време.

Формата на символичния домакин Белгия: общо 5 победи, 2 равенства и 3 загуби в последните 10  срещи. От тях 4 победи и 2 загуби в последните 6 домакинства.

Формата на символичния гост Мароко: общо 6 победи, 3 равенства и 1 загуба в последните 10 срещи. От тях 2 победи, 2 равенства и 1 загуба в последните 5 гостувания.

Двата отбора имат една среща през този век - контролата от 2008 година, завършила 4:1 за африканците. На старта в Катар белгийците биха Канада с 1:0, а Мароко завърши 0:0 с Хърватия.

Белгия е в серия от 8 поредни победи в групова фаза на световни финали. Това е изравнен рекорд, който Бразилия постави на два пъти - между 1986-1994 и 2002-2010. Мачът е под №50 за Белгия на световни финали. Мароко за последно се класира на осминафиналите на световно първенство през 1986 г. когато отпадна на осминафинал от ФРГ.

Съставите на двата отбора за мача:

Треньорът на Белгия Роберто Мартинес направи три промени след победата над Канада с 1:0. Халфът на Евертън Андре Онана получи титулярно място вместо Яник Караско, Торган Азар стартира вместо Юри Тилеманс, а Тома Мюние започна вместо Леандер Дендонкер. Мароко заложи на същия състав от срещата с Хърватия, която завърши 0:0, но на загрявката вратаря Буну се контузи и Ел Каджуи стартира вместо него.

БЕЛГИЯ: Куртоа, Алдервайрелд, Вертонген, Мюние, Кастан, Вицел, Онана,Т. Азар, Де Бройне, Е. Азар, Бачуай

МАРОКО: Eл Каджуи, Хакими, Агуерд, Саид, Мазрауи, Унаи, Амрабат, Амала, Зиеш, Ен Несери, Буфал

1-а минута: Начало на мача.

5-а минута. Първи шанс в мача. Бачуаи е изведен в наказателното поле и стреля, но вратаря Ел Каджуи успя да затвори ъгъла и да избие с крак в корнер.

10-а минута: Интересни размествания в тима на Белгия в сравнение с мача с Канада. Кастан играе в триото в отбрана, Мюние и Торган Азар играят като халфбекове.

17-а минута: Удар от разстояние на Тома Мюние, право в ръцете на Буну.

21-а минута: Първи опит на Мароко. Хаким Зиеш пробва шут от разстояние, но над вратата.

23-а минута: Куртоа инфарктно финтира съперник във вратарското поле.

28-а минута: Добра атака на Мароко. Буфал центрира отляво към Хакими, който свали за Амала, но удара му от воле е много неточен.

29-а минута: Андре Онана получи първия жълт картон в мача. Това е второто му предупреждение в Катар и Онана пропуска последния мач в групата срещу Хърватия.

35-а минута: Пропуск на Мароко. Ашраф Хакими проби отдясно и потърси удар в близкия ъгъл със сила, но изпълнението отиде встрани от вратата.

39-а минута: Удар директно от фаул от малък ъгъл на Де Бройне, който минава над вратата.

45-а минута: Нарушение до наказателното поле на Белгия срещу Хаким Зиеш. Удобен шанс за Мароко и 1 мин. добавено време.

45+1-а минута: ГОЛ ЗА МАРОКО. Удар на Зиеш от фаул и след неумела намеса на Куртоа Мароко повежда с първия си точен удар. Ромен Саис попречи на вратаря, но изглежда, че е в засада. Намеса на ВАР!

45+1-а минута: ГОЛЪТ Е ОТМЕНЕН ЗА ЗАСАДА НА РОМЕН САИС!

45+1-а минута: Край на първото полувреме.

46-а минута: Начало на второ полувреме.

50-а минута: Удар на Хаким Зиеш от разстояние право в ръцете на Куртоа. Първи точен удар за Мароко в мача.

52-а минута: Страхотен удар на Азар! Капитанът на Белгия нахлу отдясно и стреля в близкия ъгъл, но вратаря на Мароко изби в корнер!

54-а минута: Малко повече скорост в играта на двата отбора през второто полувреме.

57-а минута: Софиан Буфал преодоля на фланга Муние и стреля по диагонала силно, но удара му профуча покрай далечната греда.

60-а минута: Първи смени в мача. Дрийс Мертенс и Юри Тилеманс влизат в игра за Белгия на мястото на Еден Азар и Андре Онана.

63-а минута: Опасна атака на Буфал отляво, но центрирането му бе избито от Вертонген.

65-а минута: Супер шанс за Белгия! Дрийс Мертенс с мощен удар от границата на наказателното поле. Вратарят на Мароко изби.

67-а минута: Двойна смяна и за Мароко: Амала и Хакими напускат. Сабири и Атиат Ала на техните места.

72-а минута: Отново двойна смяна за Мароко. Софиан Буфал и Ен Несери напускат. Вместо тях Абуклал и Хамла

73-а минута: ГООООЛ ЗА МАРОКО. Директно от фаул Абделхамид Сабири прати нещо средно между удар и центриране в блзщия ъгъл и изненада Куртоа - 1:0 за Мароко.

74-а минута: Двойна смяна за Белгия. Бачуаи и Торган Азар напускат, влизат Шарл де Кетеларе и Леандро Тросар.

78-а минута: Последна смяна за Мароко. Унаи напуска, вместо него Ел Ямик.

81-а минута: Ромелу Лукаку влиза за Белгия. Нападателят смени Тома Мюние.

82-а минута: Вертонген стреля с глава след корнер, но не уцели вратата.

85-а минута: Публиката на Мароко се забавлява с възгласи Оле, Оле.

90-а минута. Нов шанс за Мароко. Контраатака изведе Хмед Ала в наказаталенто поле, но нападателя си затвори ъгъла и от много малък ъгъл стреля в тялото на Куртоа

90-а минута. Пет добавени минути.

90+2-а минута. ВТОРИ ГОЛ ЗА МАРОКО. Прекрасна атака на африканците завърши с отличен пас на Хаким Зиеш към Абухлал, който засече точно под гредата!

90+5-а минута: КРАЙ НА МАЧА. МАРОКО ПЕЧЕЛИ С 2:0 И ИЗЛИЗА НА ПЪРВОТО МЯСТО В ГРУПАТА