22-то издание на Световното първенство по футбол бе открито с тържествена церемония. В ролята на водещ бе един от най-популярните холивудски актьори - Морган Фрийман, известен с ролята си в "Изкуплението Шоушенк".

Освен Фрийман, в церемонията по откриването на шампионата на планетата участваха Ганим Ал Муфтах - катарски предприемач, който има рядкото заболяване Синдром на каудалната регресия, което уврежда долната част на гръбначния стълб. В момента Ал Муфтах учи в Университета Лоуборо.

След появата на познатия като "Момчето чудо", церемонията продължи с ремикс на различни футболни скандирания от целия свят, наречен "Скандирания на нациите". Впоследствие на сцената се появиха талисмани от предишни Мондиали, включително Уили от Световното през 1966 година. Разбира се, на феновете бе показан и официалният маскот на турнира в Катар - Ла'ееб.

Последва изпълнение на музикалните звезди Чон Чонг Кук и Фахад Ал Кубаиси. Те изпяха заедно песента "Мечтатели". Церемонията бе закрита с реч от един от основните играчи в катарския национален отбор.