Нидерландия - САЩ, 1/8 финал на Мондиал 2022, Международен стадион Халифа, начало 17.00 часа.

Последните 10 срещи на Нидерландия във всички турнири: Общо 7 победи и 3 равенства.

Последните 10 срещи на САЩ във всички турнири: Общо 3 победи, 5 равенства и 2 загуби.

В последните 4 директни срещи "лалетата" имат 3 победи, американците имат 1 победа и нямат равен мач. 

Срещата можете да следите НА ЖИВО в Gol.bg

Ето съставите на двата отбора:

НИДЕРЛАНДИЯ: Андрийс Ноперт, ЮриенТимбер, Върджил ван Дайк, Нейтън Аке, Дензел Дъмфрис,  Френки де Йонг, Мартен де Роон, Дейли Блинд, Дави Клаасен, Мемфис Депай, Коди Гакпо 


САЩ: Мат Търнър, Сержиньо Дест, Уокър Цимерман, Тим Рийм, Антони Робинсън, Тайлър Адамс, Юнус Муса, Уестън Маккени, Кристиан Пулишич, Хесус Ферейра, Тимъти Уеа

1' Начало на мача.

3' Пулишич изпуска сам срещу нидерландския вратар. Звездата на "Челси" остана зад гърба на защитата на "лалетата", но шутът му бе отразен от Ноперт.

8; Депай нахлу в наказателното поле на янките, но не успя да завърши.

10' ГООООЛ! Нидерландия открива. Мемфис праща топката в мрежата. Депай с чудесен шут не остави шансове на Търнър. Мемфис получи перфектен пас от Дъмфрис в назателното поле и без да се замисля стреля с хубав насочващ удар даде аванс на "лалетата".

18; Блинд стреля от границата на пеналта, но доста неточно. Ветеранът в отбора на Ван Гаал се бе включил в атаката на "лалетата".

21' Рийм не успя да изчисти изритана топка от стража на Нидерландия. Мемфис го надбяга и му я отне. Шутът му от солидна дистанция и доста сложен за изпълнение обаче не намери целта.

29' След гола Нидерладния владее повече топката и създаде няколко положения, но при тях нямаше нищо опасно.

38' Играчите на Ван Гаал действат спокойно и почти не дават възможност за атака на американците.

41' Уеа стреля силно , но Ноперт показа класа и изби удара му. В последните 2-3 мин, янките атакуват по-сериозно преди вратата на Нидерландия.

45' Дест нахлу в наказателното поле на "лалетата" и стреля, но Ван Дайк сложи тялото си и спря шута на американеца.

45' Втори удар за "лалетата". Дейли Блинд прави 2:0. Дъмфрис намери Блинд с пас от дясно на дузпата и той с левия крак я защи в мрежата на янките. Гола бе огледален на първото попадение за Нидерландия.

45' Край на полувремето.

46' Начало на втората част.

49' Топката е изчистена от голлинията на Нидерландия. Маккени отклони топката към Рийм след корнер, но бранител на "лалетата" изби на сантиметри от вратата.

50' Търнър отрази топката, след като Цимерман за малко да си вкара автогол. Дъмфрис проби и пусна пас към Депай. Бранителят на САЩ обаче го изпревари и пробва да избие. За негово нещастие кълбото се насочи към собствената му врата, но стражът на янките показа завиден рефлект и изби.

53' Пуличиш стреля от дистанция, но Ноперт е на мястото си улови.

54' САЩ натиска. Макени стреля от границата на наказателното поле, ала шутът му прелетя много над гордата греда на Ноперт..

61' Депай стреля технично от 25 метра в центъра на вратата, но Търнър изби в корнер.

70' Нидерланция атакува и иска да реши всичко, но вратарят на САЩ спасява всички удари на "лалетата".

75' Топката отново е избита от голлинията на Нидерландия. Хаджи Райт се възползва от грешка на Депай, премина през Ноперт и шутира, но бранител на "лалетата" "пазеше" вратата си.

76' ГООООООЛ. САЩ ВРЪЩА ЕДНО ПОПАДЕНИЕ. РАЙТ С НЕВЕРОЯТЕН ГОЛ ОСТАВЯ НАДЕЖДИТЕ НА ЯНКИТЕ ЖИВИ. Резервата със супер късмет праща топката в мрежата на Ноперт. След центриране отдясно Хаджи Райт докосна топката, без да иска, а тя влезе в далечния ъгъл на вратата на Ноперт, след като придоби неествествена траекторията, заблудила всички.

77' Райт е изпреварен от Ноперт, току преди да пусне топката зад гърба му.

80' 3:1 ЗА НИДЕРЛАНДИЯ. Дъмфрис разпечатва вратата на янките.  Той засече центиране от ляво и порази вратата на Търнър за трети път.

90' Край на мача.