Капитанът на Англия Хари Кейн и Върджил ван Дайк от Нидерландия изразиха разочарование, че Световната футболна федерация (ФИФА) не им позволи да носят ленти "One Love" в първите си мачове от Световното първенство в Катар.

Седем капитани на европейски отбори, другите от Германия, Белгия, Швейцария, Уелс и Дания, планираха да носят многоцветната лента в подкрепа на многообразието, но техните федерации бяха заплашени със санкции, тъй като лентата не отговаря на правилата на ФИФА.

Кейн и Ван Дайк носеха официалната лента на ФИФА с надпис "Без дискриминация" по време на мачовете си в понеделник, точно както Гарет Бейл от Уелс вечерта, но не бяха доволни от това.

"Напълно нелепо е да заплашваш със санкции заради лента. Не го разбирам", каза Ван Дайк, след като нидерландците победиха Сенегал с 2:0.

"Разочаровани сме. Искахме да я носим, но не ни беше позволено. Това е извън нашия контрол като футболисти. Сигурен съм, че Футболната асоциация и ФИФА ще продължат тези дискусии", каза Кейн след успеха с 6:2 над Иран.