Аржентина поведе, но сензационно загуби с 1:2 от Саудитска Арабия в мач от група "С" на Мондиал 2022, игран на стадион  "Лусаил Айконик".

Гаучосите тотално доминираха през първото полувреме и още в десетата минута Лионел Меси откри резултата от дузпа. Малко след това гол на Лео беше отменен заради засада, а на два пъти до почивката това се случи и на Лаутаро Мартинес.

Арабите изобщо не бяха за подценяване, защото действаха твърдо и показаха, че умеят да играят правилен футбол на скорост. И това даде резултат веднага след рестарта на играта, защото до 53-ата минута последва пълен обрат! Алшехри и Алдавсари шокираха света с брилянтните си изпълнения, като и двамата намираха десния ъгъл на аржентинската врата.

Двукратният световен шампион опита да изравни след това, но нямаше познатия импулс от първата част, а Саудитска Арабия показа огромно самочувствие и пазеше аванса си без никакъв страх. 

Как се разви мачът по минути (със СНИМКИ от срещата), вижте ТУК!


Само 95 секунди след началния съдийски сигнал Лео Меси отправи техничен изстрел с левачката, но вратарят на арабите спаси. Първите минути бяха много динамични, а гаучосите логично владееха инициативата.

Малко след това реферът спря играта, за да изгледа на видеоповторения ситуацията, при която Леандро Паредес беше задържан в пеналта на противника. Така Аржентина получи право да изпълни дузпа, а капитанът Лионел Меси не сбърка, намирайки по земя долния ляв ъгъл.

Вече беше изминал четвърт час игра, когато азиатците показаха зъби и желание. Абдулхамид отправи първи удар за Саудитска Арабия, но топката се яви като подаване за стража на южноамериканците Емилиано Мартинес. На отсрещната врата Меси беше изведен сам срещу вратаря и вкара, но голът беше отменен заради много тънка засада.

Интересното е, че преди да изтече половин час игра беше отменен още един гол на Аржентина. Този път Лаутаро Мартинес беше изведен от Гомес и копна майсторски над вратаря, но стрелецът също се оказа в положение на засада. За да бъде интригата налице, в 35-ата минута беше отменен и трети гол за гаучосите, като този път Лаутаро видимо беше в засада при паса на Меси.

Само четири минути след началото на второто полувреме Саудитска Арабия шокира противника и изравни. Алшехри беше изведен напред и реализира с много прецизен диагонален изстрел в долния десен ъгъл.

Шокираните аржентинци още не знаеха къде се намират, когато получиха втори звучен шамар! Този път овациите обра Алдавсари, който финтира двама съперници и вкара разкошно в горния десен ъгъл.

Играта на Аржентина изобщо не вървеше, но някъде към 70-ата минута все пак последва нещо като натиск пред вратата на противника. Точният удар на Анхел Ди Мария обаче повлия само на статистиката.

В петата от осемте минути добавено време Меси нахлу в наказателното поле на арабите и имаше златна възможност, но реши да финтира, забави се и защитник изрита топката пред него. В стотната минута Алварес стреля точно с глава, но стражът Аловайс спаси атрактивно. Подаването на топката продължи цели 14 минути след редовните 90, но и това не спаси Аржентина от огромния срам и позор.

 

Аржентина - Саудитска Арабия 1:2

1:0 Лионел Меси - 10', дузпа
1:1 Алшехри - 49'
1:2 Алдавсари - 53'

 

Аржентина: Мартинес, Молина, Ромеро, Отаменди, Таляфико, Де Паул, Паредес, Гомес, Меси, Ди Мария, Мартинес

Саудитска Арабия: Аловайс, Абдулхамид, Албулайхи, Алтамбакти, Алшахрани, Алфараж, Алмалки, Канно, Албрикан, Алдавсари, Алшехри