Бившият бразилски нападател Карлош Роберто де Оливейра, известен като Динамите, е починал днес на 68-годишна възраст, съобщи пресслужбата на клуба Васко да Гама. Причината за смъртта е рак на дебелото черво.

Футболен клуб Васко да Гама с прискърбие съобщава за смъртта на един от най-великите играчи в клубната история, идол на мнозина по света. За нас той си остава най-великият играч в клубната история. Причината за смъртта е развил се рак на дебелото черво. Динамите, чието име е Карлош Роберто де Оливейра, си отиде от този свят на 68-годишна възраст.

Вашето наследство ще остане вечно. Влиянието върху поколения наред, които следят футбола, е безгранично. Благодарим ти за всичко, Роберто, обичаме те!, се казва в съобщението на клуба.

Динамите има 38 мача и 20 гола за националния отбор на Бразилия, играе на две Световни първенства – през 1978-а година, а също така и през 1982-а. Бразилия тогава печели бронзовите медали, но остава завинаги в сърцата на футболните естети с имена като Сократес, Тониньо Серезо, Зико, Дирсеу, а старши треньор е Теле Сантана.

Футболистът е част от Васко да Гама от 1971-а до 1979-а година като първи период и след това от 1980-а до 1993-а година. В момента е рекордьор по брой мачове за Васко – 1110 и отбелязани голове 708. Васко става национален шампион през 1974-а година и то благодарение на попадение на Динамите на стадион Маракана. От 2008-а до 2014-а година е президент на клуба, а след това се впусна в политиката.