Той напусна поста национален селекционер на Италия, за да бъде треньор на Саудитска Арабия. Но Роберто Манчини, назначен на 27 август в Рияд, ще напусне още през февруари, ако тимът не спечели Купата на Азия. Ако бъде уволнен, на негово място ще дойде Жозе Моуриньо.

Европейски шампион с Италия през 2021 г. подписа договор с арабите до 2027 година с годишна заплата 25 милиона евро на сезон. И живее в луксозен апартамент в хотел Four Seasons, който струва над 1000 евро на вечер. Той може да се прости с този лукс, тъй като първите четири мача за националния отбор на Саудитска Арабия, всички приятелски, бяха разочарование за местните фенове. Тимът записа три поражения и едно равенство - с 1:3 с Коста Рика, с 0:1 с Южна Корея, 2:2 с Нигерия и 1:3 с Мали.

Президентът на федерацията Ясер Ал Мишехал, член на Съвета на ФИФА, вече е недоволен. В страна, която инвестира милиарди във футбола и почти сигурно ще бъде домакин на Мондиал 2034, шефът иска резултати.

Според Corriere della Sera, цитиран от „Труд“, Манчини вече е застрашен от уволнение. Трябва да спечели всички следващи официални срещи. И тези през ноември с Пакистан и Йордания, в квалификациите за Мондиала през 2026 г., но особено всички за Купата на Азия (12 януари - 10 февруари 2024 г.), трофей, който "Зелените" не са печелили от 1996 г. От почти 28 години.

Ако не стане шампион на Азия на 10 февруари в Лусаил (Катар), италианецът ще бъде изгонен, но ще получи огромна сума като компенсация.

При такъв сценарий голямата цел на саудитците като селекционер ще е Жозе Моуриньо. Португалецът, на 60 години, с договор до 30 юни 2024 г. в Рома, очевидно е отказал този пост пред Манчини, но едва ли ще отхвърли втората оферта.