Можеше да отиде на море, с много слънце и забавления на плажа. Снегът не е идеален, казал Михаел Шумахер на жена си Корина преди 10 години преди предстоящата им зимна ваканция в Мерибел. „Може да отлетим до Дубай и да правим скайдайвинг там“, предложил легендата.

Но в крайна сметка се отправили към планините, снега и ските във френските Алпи. Не им беше и за първи път – Коледа, Нова година и рожденият ден на Михаел, който е на 3 януари, събрани в едно. Но този път бе последният. От инцидента в Мерибел на 29 декември 2013-а, рекордьорът по титли във Формула 1(7), който трябва да навърши 55 години, вече има друг живот. Както той, така и семейството му.

„Вярвам, че при такива обстоятелства се учиш да гледаш на определени моменти по различен начин. Оценяваш малките неща“, споделя сега синът на Пилето – Мик. Той вярва, че случилото се с баща му може да е знак към много други: „Да не се фокусират толкова на лошите неща, които ги обкръжават, колкото на хубавите, които са редом до тях“. Когато инцидентът с баща му се случи, Мик бе само на 14 години. Зад гърба си вече има два сезона във Формула 1, а през 2024-а му предстои да участва в класиката 24 часа на Льо Ман.

Инцидентът стана малко след 11:00 часа, в неделя предиобед: „Михаел е паднал на главата си по време на частно ски пускане във френските Алпи. Той е откаран в болница и за него се грижат медицински екипи“, каза говорителката на фамилията Сабине Кем малко по-късно. Драмата не личи по тези думи. Това са часовете, в които бащата на две деца се бори за живота си.

Планинските спасители са близо до Михаел Шумахер, когато той удря скала извън зоната за безопасност по време на остър завой, който го изхвърля във въздуха. Той е контактен, но дезориентиран. Каската, с която кара, се чупи при удара. Ските му са взети назаем. Последвалото разследване ще докаже, че няма външна намеса или друг човек, който да е виновен. Шумахер също така не се е пускал с висока скорост.

Спасителен хеликоптер откарва Михаел до болница в Мутиер. Травмата на главата му обаче е доста тежка и той е пренасочен към университетската болница в Гренобъл. Изминали са около час и половина. Шумахер преминава спешна операция. Към този момент обществото все още не знае за случилото се. Но скоро ще научи. „Михаел може би бе най-известният германец по това време. И първите ми мисли бяха, че заради невероятната му слава не бе съобщено още в началото, че става въпрос за толкова тежък инцидент“, казва цитираният от Тема спорт Норберт Хауг.

Той познава Шумахер от години. Хауг е директор на Мерцедес във Ф1, когато 7-кратният световен шампион се завърна във Ф1, ставайки част от сребърните стрели през 2010-а. Неговото решение тогава бе истинска сензация, след като Пилето бе оставил трайна следа в спорта през периода 1991-2006. Период, в който той води и борба за по-голяма безопасност за пилотите. Защото трагичният уикенд на „Имола“ със смъртта на Роланд Раценбергер и Айртон Сена през 1994-а оставя трайна емоционална следа в съзнанието му още в ранния етап на неговата кариера.

Последствията от инцидента на 29 декември са само догадка за обществото. Към семейството му тогава се присъединяват Жан Тод и Рос Браун, които пристигат в Гренобъл за морална подкрепа. „Моля те, оправяй се бързо“, пише голмайсторът Лукаш Подолски. „Мислите ми са с Шуми“, допълва Дирк Новицки. „Чух, че си паднал, надявам се не е нещо тежко и скоро ще се видим“, пише и Себастиан Фетел.

Но състоянието на Михаел е критично. Диагнозата е „травма на главата с кома“, както обясняват медиците по-късно в неделя вечер. Шумахер и друг път е преживявал инциденти, както във Ф1, така и на мотор. 24 часа след падането със ски обаче става ясно колко тежко всъщност е положението му.

На пресконференция на 30 декември докторите обявяват, че състоянието му все още е „екстремно сериозно“ и че животът на Шумахер е в опасност. Той има травма на мозъка. „Притеснени сме за него“, казва един от докторите. Но никой не дава ясна прогноза за шансовете му да преживее случилото се.

А вълнението около него продължава дълго време. В края на януари мениджърът на Михаел обяснява, че дозите на анестетиците са били намалени, „за да може да го прехвърлим към центъра за рехабилитация, която ще отнеме доста време“. В началото на април 2014-а тя казва: „Михаел има прогрес в своята борба. Проявява моменти на съзнание и пробуждане“. В средата на юни допълва: „Шумахер напусна болницата в Гренобъл, за да продължи дългия период на рехабилитация. Той вече не е в кома“.

Оттогава няма яснота как се справя Михаел. Правени са много опити да се стигне до него или поне до някаква по-точна информация за състоянието му. Особено в началните етапи. Журналист дегизиран като свещеник прави опит да влезе в стаята му в болницата, но неуспешно. „Борбата да достигнеш до някаква информация, особено подтиквани от интернет и социалните мрежи, доведе и до такива опити в онзи период“, анализира Томас Хорки, професор по журналистика и спортна комуникация.

През август 2014-а служител на висок пост в швейцарската спасителна служба бе арестуван. От полицията заведоха дело срещу него заради злоупотреба с положение, след като части от медицинското досие на Михаел бяха откраднати и предложени за публикация на медиите. Ден след задържането му, въпросният служител се обеси в килията си.

Състоянието на Михаел обаче остана мистерия, а този факт също сам по себе си е феноменален. „Правим всичко, за да предпазим правото на лично пространство“, обяснява адвокатът на семейството Феликс Дам. „Михаел винаги ни е пазил, сега ние пазим него“, допълва съпругата му Корина в документален филм на „Нетфликс“, който излезе през 2021-а. В епизодите тя, заедно с децата им Мик и Джина споделят как протича животът им след инцидента.

„Живеем заедно у дома, правим терапии и всичко, което можем, за да се чувства Михаел по-добре и просто да усеща, че сме до него. Ясно е, че той ми липсва всеки ден, не само на мен, но и на децата, на семейството ни и всички около нас. Михаел липсва на всички. Но той е там, различен, но е там и това ни дава сила. Не обвинявам Господ. Това бе просто лош късмет. Няма как да имаш по-лош късмет в живота“, казва с трепет в гласа Корина.

Михаел Бууткампф, aussiedlerbote.de

Снимка: БГНЕС