Най-голямата легенда на българския футбол – Христо Стоичков, заяви, че е възможно българските клубове да не играят пет години в европейските клубни турнири, за да се реши проблемът с расизма у нас.

 

Носителят на Златната топка за 1994 г. заяви това в интервю за френската спортна библия L'Equipe. "Необходимо е да се затворят стадиони, мачове без зрители. Възможно е да е настанало време за големи наказания. През това, което премина Англия. Може би ще отстранят българските клубове от Европа за пет години. Това може да успокои всички. Изключването не е задължително", заяви Стоичков.

В момента България е на топа на устата на Стария континент заради евроквалификацията с Англия в София, загубена с 0:6. Мачът на националния стадион "Васил Левски" беше два пъти прекъсван заради расистки скандирания към футболистите на гостите.

УЕФА започна дисциплинарна процедура и се очаква в близките дни официално да обяви наказанието ни. БФС със сигурност ще получи финансова глоба, очаква се поне един домакински мач да се играе пред празни трибуни.

Припомняме, че през 1985 г. английските клубове бяха извадени от международната сцена за 5 сезон. Причината беше трагедията на "Хейзъл" преди финала в Шампионска лига между Ювентус и Ливърпул (1:0). Тогава 39 души, 31 от които италианци, намериха смъртта си след хулигански прояви на британците.