Грузинецът Нодар Алкахаци, директор на стратегическото развитие на ФИФА, и Лука Никола от УЕФА – ръководител на Направление Национални федерации, са представителите на световните централи на Десетия конгрес на БФС.

Двамата поднесоха приветствия към Борислав Михайлов, съответно от името на Джани Инфантино – президент на ФИФА, и от страна на Александър Чеферин и Теодор Теодорисис – президент и генерален секретар на УЕФА.

Лука Никола заяви от трибуната на Конгреса, че УЕФА ще продължи да подкрепя БФС в изграждането на още инфраструктурни проекти.

Той заяви, че след решение на Конгреса на УЕФА има съществено увеличение на финансирането на всяка асоциация по програмата „Хеттрик”. В следващия четиригодишен период ще има завишаване на финансирането с 21 процента повече в сравнение на периода 2020 – 2024. 

"Всяка национална асоциация може да очаква до 17 милиона евро в рамките на четирите години от 2024-а до 2028-а", каза цитираният от БТА Лука Никола. Той добави, че с тревога се наблюдават "непрекъснатите търкания във футболната общност, които често стигат до съд".

„Надявам се, че ще има процес на помирение в българския футбол. Защото тук има толкова потенциал и много момчета и момичета, които чакат шанса си да го реализират", заяви Лука Никола.