Бившият футболист и изпълнителен директор на ЦСКА – Георги Илиев – Майкъла, изрази очакванията си пред Gol.bg относно Конгреса на БФС. Според него Димитър Бербатов ще спечели вота за нов президент на футболната ни централа.

Майкъла обаче изрази мнение, че Бербатов трябва да е първи вицепрезидент и изпълнителен директор на БФС, но не и президент. Той коментира и предложения от бившия нападател Изпълком, ако спечели битката за шеф на родния футбол.

„Очаквам Бербатов да спечели. Да се пробва и той. В последните 5 години аз винаги съм казвал, че президент трябва да бъде бизнесмен, който не е обвързан с футбола. Също така може да бъде и богат адвокат. Защо да не е и бизнесмен като кмета на София Васил Терзиев, продал бизнеса си за 380 млн. долара? Трябва ни ето такъв човек, който да не е футболен. Вече за футболен човек слагаш Бербатов за вицепрезидент и изпълнителен директор“, обяви Георги Илиев пред Gol.bg.

„Изваждат първенството от футболния съюз и отива във Професионалната футболна лига. Това са елементарни неща, които ги говорим от 20 години и нищо не се прави. Съдиите също се вадят от футболния съюз и също отиват в Лигата. Но Лигата също трябва да има сериозни представители. Там трябва да са президентите на клубовете, а не в Изпълкома на БФС.

Няма какво да се обжалва избора, когато някой спечели вота за президент. Обжалване може да има, когато се гласува електронно и т.н. Триста от делегатите гласуват за Бербатов, двеста души за някой друг и се приключва. За какво да се обжалва?

Ако се стигне до балотаж, очаквам Бербатов да се изправи срещу някой измежду Георги Иванов – Гонзо и Михаил Касабов. Мисля, че Бербатов би трябвало да спечели убедително. Той е фаворитът за нов президент на БФС. А и Стилиян Петров е до него“, продължи той.

„Въпреки че аз бих сложил бизнесмен за президент, а пък Бербатов да е първи вицепрезидент и изпълнителен директор. Примерно Валентин Златев или собствениците на „Пещерска“. Президент да бъде богат човек. Кметът на София също е подходящ. Да бъдат хора, които взимат реални решения, а не да бъдат зависими от някого. Също така и да не са обвързани с политиката. Това е основното. Футболният съюз е независим орган, който е подчинен само на ФИФА и УЕФА. Проблемът е, че у нас не е така. Всичко ни е погрешно. Бих сложил и Домусчиев за президент на БФС. Той не е президент на Лудогорец, брат му е там. Въобще няма да се замисля да сложа единия от тях за президент на БФС. Има много такива хора, включително адвокати от големи кантори. Защо президент на БФС да не е някой измежду бизнесмените, които са благодетелите на Черно море или пък техният представител в досегашния Изпълком“, категоричен е Майкъла.

„Има интересни хора сред предложените от Димитър Бербатов за бъдещ Изпълком на БФС. Пламен Марков е интересно име. Фигурират и двама кмета. Тук обаче е същата работа. Става въпрос за кметовете, които са го подкрепили него. А не дали са професионалисти.

Сложил ги е в Изпълкома по тази логика. Кметът на Пловдив анулира провеждането на мача на националния  отбор на България срещу Унгария на стадион „Христо Ботев“. Поради тази причина го слага в Изпълкома. Кметът на Благоевград е същата работа, защото той е оттам. Защо не сложи кмета на Бургас Димитър Николов, който е един от най-интелигентните и най-добри кметове в България? Защо не избра примерно и кмета на Стара Загора, който също е изключителен? Защо не сложи и кмета на София – интелигентен, млад човек, който е изкарал над 350 млн. долара от фирмата си? Значи не е глупав“, изрази мнението си Илиев относно предложения Изпълком от Димитър Бербатов.

„Хубаво е да се даде шанс на Бербатов, но да не е президент. Те със Стилиян и Мартин да работят за положителната промяна на футбола. Всеки може да е президент. Той ще идва един път месеца. Президентът и всичките в Изпълкома не трябва да получават заплати. Всички в ръководството на футболния съюз не трябва да получават месечни възнаграждения. Те трябва да имат бизнес. Нито Бербатов, нито Мартин, нито Стилиян, нито пък хората в Изпълкома трябва да получават пари. Да работят за доброто на българския футбол, на детско-юношеския ни футбол.

Най-важното е държавата. Ето финансовият министър Асен Василев каза, че държавата ще даде 50% от средствата на тези, които искат да инвестират в стадион. Това е професионалното“, каза още Майкъла.

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ГЕОРГИ ИЛИЕВ – МАЙКЪЛА ПРЕД GOL.BG, КОЯТО ЩЕ Е СВЪРЗАНА С ЦСКА

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg