Напрежението в Левски достига точка на кипене. Столът на треньора Николай Костов се клати сериозно и всеки един момент той може да падне от него. И причината са не само трагичните резултати напоследък, но и изпуснатата съблекалня, пише "Тема Спорт".

В събота сините загубиха с 1:3 вечното дерби с ЦСКА. Те изиграха трагично първо полувреме, в което след груби грешки позволиха на съперника да се оттегли на почивка с аванс от три чисти гола. Подходът на Костов към мача пък е вбесил лидерите на сините. Затова и на полувремето в съблекалнята е имало крясъци и разговори на висок тон.

А капитанът Вендерсон Цунами, Джавад ел Джемили и централният нападател Рикардиньо директно са заявили на наставника, че няма да спазват зададените преди двубоя тактически указания.

Интересното е, че левият бек Цунами трябваше да се изтегля в центъра на терена и да изпълнява ролята на халф, когато отборът изнася топката. Тази стратегия обаче не сработи. А бразилецът бе като в небрано лоз, когато противникът отнемеше кълбото и организираше нападение. Той се чудеше коя зона трябва да уплътнява и така се стигна до доста неточности в ариергарда.

През второто полувреме обаче Цунами действа като типичен бек. И именно след негово слизане по левия фланг и центриране към резервата Хасими Фадига Левски отбеляза единствения си гол срещу червените.

Ел Джемили започна силно дербито и в началото негов изстрел бе избит от вратаря на ЦСКА Густаво Бусато в левия стълб. През втората част пък именно Ел Джемили пропусна най-чистата ситуация за сините. При нея резервата Патрик-Габриел Галчев му подаде от десния крак, но от три метра Джавад изплю топката в противниковия вратар.

Той и Цунами запазиха местата си на терена до края. Рикардиньо обаче напусна още в 66-ата минута. Малко по-рано Левски бе намалил и бе логично той да запази мястото си на терена в опит за търсене на още голове. Бразилецът обаче бе заменен от Билал Бари, който доскоро не бе играл повече от година и половина.

При рокадата Рикардиньо отправи гневна тирада към треньорския щаб. Пращането му на пейката будеше недоумение, защото именно той е най-резултатният играч в състава – има общо 10 гола в 35 мача във всички турнири (б.а. – 8 попадения в 27 шампионатни срещи). Още повече че друг от футболистите с доста голове – Марин Петков (7 в първенството), вече бе напуснал принудително с разбита глава.

Слаби резултати, разединена съблекалня и играчи, които не вярват в методите на наставника – идеална рецепта за катастрофа. Именно това се случи на Левски от началото на месец април насам. Отборът бе в серия от 10 шампионатни двубоя без поражение, преди да бъде унизен в Разград – 1:5 от Лудогорец. След това се стигна до срамното 0:2 от ЦСКА, в което отборът не отправи точен изстрел.

Този двубой бе последван от 1:3 от Черно море на „Тича“. След тези сериозни издънки, при които играта бе безлична и под всякаква критика, Левски се свлече на пето място в класирането. Което означава, че може и да не се добере до квота за Лигата на конференциите. А именно класиране в евротурнирите бе една от занижените цели пред Николай Костов да получи договор и за следващия сезон, защото сегашният му е до края на кампанията.

Преди няколко седмици мажоритарният собственик Наско Сираков заяви, че новото споразумение между двете страни е „много близо“. Това близо обаче почти сигурно ще се окаже „безкрайно далеч“. Поне такива са индикациите в тази динамична обстановка.