Броят на отборите в Първа лига да бъде намален, това ще предложат от БФС и ПФЛ на клубовете на срещата с тях в сряда в Бояна. Тя ще започне в 11:00 часа, като са поканени всички тимове от елита и втория ешелон.

Ръководните организации на футбола у нас са категорични, че 16 отбора за Първа лига са много и това е вече остарял модел. Очаква се броят им да бъде редуциран до 12 или 14, като плейофната система ще бъде запазена, но също ще се промени. Всичко това ще може да влезе в сила от сезон 2025/2026.

За следващия няма как да се случи, но може да се гласува и да се задвижи цялостният процес. За идната кампания е възможно да се направи промяна в самата плейофна система след 30-ия редовен кръг. Всичко това ще бъде включено в новата нормативна уредба, която се подготвя от БФС и ще бъде представена пред клубовете в сряда.

От БФС са били на мнение, че елитна дивизия с 16 отбора вече е отживелица за страни като нашата. Богатите правят групи от по 18 или 20 тима, а разумните 12, най-много 14, със задължителна плейофна система за по-голяма интрига и запазване на феърплея. За последно Първа лига бе от 14 отбора през сезон 2021/22. С 12 тима А група бе през 2014/15, а година по-късно се стигна и до формат с 10 клуба. Той обаче се оказа неуспешен.

На срещата в сряда клубовете ще обсъждат и промяна във Втора лига. Там се очаква включването на доста дублиращи състави от следващия сезон и това неминуемо ще доведе до увеличаване на групата. В зависимост от броя на отборите вторият ешелон ще бъде разделен на две дивизии от по 10 или 12 тима. Планират се Северна и Южна Втора лига. Ще има и плейофи, като тези промени могат да влязат в сила още от новия сезон – 2024/25. Това ще е и генерална репетиция за предстоящите размествания в елита от последващата кампания.