Още по темата

 

Още по темата

 

Здравейте, уважаеми читатели, на Gol.bg. Заради липсата на мачове, причинена от пандемията от коронавирус, както и отмененото "Евро 2020", подновяваме рубриката си "Историята на Европейските първенства".

В нея ще ви припомняме всички досегашни Еврофинали - геройте, голмайсторите, победителите и множество любопитни факти. Днес ще ви върнем през далечната 1996, когато Германия отново покорява Европа.

Десетото издание на европейското първенство за първи път се провежда там, където е родена играта – в Англия. На Евро 96 се прилага и новият формат на състезанието с 16 отбора вместо 8. 

Домакините възлагат големи надежди на своя тим, но се страхуват, че големите звезди Алън Шиърър и Пол Гаскойн вече са отминали зенитa си. Един от паметните моменти на форума е начинът, по който англичаните отпразнуваха гола на Газа за 2:0 срещу Шотландия.

Само дни преди европейското пресата заклейми част от английските звезди за пиянски оргии на турне в Хонконг. Хитът бе снимка, на която Теди Шерингам налива алкохол в устата на Пол Гаскойн. Двамата пресъздадоха ситуацията и на терена след гола на Гаскойн, като Пол легна на тревата, а Шерингам му наливаше вода в устата.

Радостта на Англия обаче стигна само до 1/2 финалите, където Трите лъва отстъпиха на големия враг Германия след дузпи. В редовното време резултатът бе 1:1 след попадения на Шиърър и Кунц, а Гарет Саутгейт изпорти решителната дузпа, за да прати Бундестима на финал.

Преди това германците завършиха първи в своята група след победи над Чехия с 2:0 и Русия с 3:0 и реми с Италия. Скуадра адзура изненадващо не успява да излезе от групата за сметка на Чехия, които се превръщат в откритието на първенството и достигат финала. Бундестимът побеждава Хърватия на 1/4 финалите с 2:1 и след драмата срещу Ангия се изправя на препълнения "Уембли" срещу чехите. За да стигнат до финала, Недвед и компания отстраняват Португалия с 1:0 и Франция с дузпи.

Патрик Бергер дава надежда на Чехия за европейска титла с гол от бялата точка след час игра срещу Германия. Златната резерва Оливер Бирхоф обаче още не бе казал последната си дума. Нападателят на Милан доведе нещата до продължения след изравнителното си попадение с глава. Отново той отбеляза първия златен гол в решителен мач и донесе титлата на Германия само 5 минути след началото на продълженията.

ФИНАЛЪТ

Чехия – Германия 1:2 със златен гол

ЧЕХИЯ: Коуба, Сухопарек, Рада, Кадлец, Хорняк, Недвед, Немец, Поборски (88 Шмицер), Бейбъл, Бергер, Кука

ГЕРМАНИЯ: Кьопке, Бабел, Хелмер, Замер, Циге, Хеслер, Шол (69 Бирхоф), Айлтс (46 Боде), Щрунц, Кунц, Клинсман

Голмайстори: 1:0 Бергер 59 дузпа 1:1 Бирхоф 73, 1:2 Бирхоф 95

ГЕРОЯТ

Оливер Бирхоф е големият герой на първенството. Той влиза резерва на финала и вкарва и двата гола за победата 2:1 над Чехия. Второто попадение е първия златен гол в историята на големите турнири. Бирхоф влиза за 3 минути в първия мач от групите срещу чехите. После е титуляр срещу Русия, но не блесва и в третия мач с Италия въобще не играе. Не играе нито на четвъртфинала, нито на полуфинала. Но двата му гола срещу Чехия ще се помнят винаги.

ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БЪЛГАРИЯ

В квалификациите за първенството България е в една група с Германия, Грузия, Молдова, Албания и Уелс. Нашите завършват втори с 22 точки, на 3 точки зад Бундестима, който побеждаваме с 3:2 у дома.
България за първи път се класира на европейските финали.

2 години след фурора и четвъртото място в САЩ Пеневата чета тръгва за Англия със сериозни очаквания, но не успява да излезе от своята група, където среща Испания, Румъния и Франция. След хикс с Ла Фурия и сладка победа над северните ни съседи от Румъния идва нелепата загуба с 1:3 от Франция.

Мачът ще се запомни с автогола на Любослав Пенев и последвалата го крилата фраза "Духайте супата". След провала в Англия Димитър Пенев е уволнен, а на мястото му сяда Христо Бонев.

Шампион - Германия
Финалист – Чехия
Домакин - Англия
Голмайстор - Алън Ширър (Анг) - 5 гола

ИДЕАЛЕН ОТБОР
Андреас Кьопке (Гер), Лоран Блан (Фр), Марсел Десаи (Фр), Матиас Замер (Гер), Паоло Малдини (Ит), Пол Гаскойн (Анг), Карел Поборски (Чех), Дитер Айлтс (Гер), Алън Шиърър (Анг), Христо Стоичков (Бъл), Давор Шукер (Хър)

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ"
Рекордните 6 отбора направиха своя дебют на финалите. България, Швейцария, Турция, Чехия, Хърватия и Русия.
Алън Шиърър завърши като голмайстор с 5 гола. Той вкара два пъти и на Евро 2000, което го направи втория най-резултатен за всички времена след Мишел Платини (Фр)
Победата на Англия над Испания на четвъртфиналите с дузпи си остава единствената им по този начин в историята. На полуфинала англичаните отстъпиха с дузпи на Германия, което е една от петте им загуби по този начин в историята.
Германия счупи рекорда на СССР, като стигна до пети финал и спечели третата си европейска титла. Испания и Франция са единствените други отбори с повече от един трофей.