Испанският шампион Барселона продължава да се мъчи в търсенето на наследник на легендата Шави. Той напусна клуба на сърцето си преди три години, но "блаугранас" все още не може да му намери адекватен заместник в средата на терена.

Сега проблемите пред каталунския гигант стават още по-сериозни, защото от "Ноу Камп" си тръгна и другият футболен художник Андрес Иниеста. Така пробойната в центъра става огромна.

Вестник "Марка" изчисли, че за последните три сезона Барселона е пръснал цели 265 250 000 евро в търсене на наследника на Шави. Опитите обаче удариха звучно на камък.

Бяха привлечени Арда Туран, Андре Гомеш, Денис Суарес, Паулиньо, Филипе Коутиньо и най-новият - Артуро Мело. Нито един от получилите шанс обаче не успя да измести Шави от сърцата на феновете.

Паулиньо и Коутиньо внесоха бразилска кръв в отбора, но стилът им няма нищо общо с този на испанската легенда. Първият дори напусна и се върна в Китай, докато ролята на Коутиньо е свързана с повече работа по крилата.

Туран и Гомеш се оказаха огромни разочарования, а Денис рядко получаваше игрови минути и "пусна корени" на пейката, когато изобщо успяваше да намери място в групата на тима.

Артур е шестото попълнение в средата на терена след напускането на Шави и към момента привържениците са скептични за него, защото е млад и до момента не е имал никакъв досега не само със стила на Барса, но и с европейския футбол като цяло.

Южноамериканецът е срявняван с Шави и дори самият той се изказа в подкрепа на тази теза, защото обича да играе с бързи къси пасове, но когато трябва може да контролира топката и да я държи плътно до тялото си.

Според повечето анализатори Барса ще купи още халфове, за да бъде заместен и Иниеста. Адриен Рабио от ПСЖ и Френки де Йонг от Аякс са сред възможните нови попълнения. Холандецът е оценяван на малко повече от 30 милиона евро и ако Барса го закупи, ще закръгли на 300 милиона евро парите, пръснати в търсене на "новия Шави".