Борусия Дортмунд е убедителен водач в Бундеслигата и поне засега не се вижда как отборът ще пропилее солидния си аванс на върха. 

През миналия уикенд момчетата на Люсиен Фавре показаха характер за пореден път и удариха с 2:1 Шалке в Рурското дерби, взимайки първа победа в Гелзенкирхен от 2013 година насам.

Така за последните си десет мача в Бундеслигата "жълто-черните" спечелиха цели девет, водейки с девет точки на първенеца Байерн Мюнхен. За капак през седмицата вестфалци спечелиха групата си в Шампионската лига, оставяйки зад себе си втория Атлетико Мадрид.

Телевизия Sport1 прави интересен анализ защо всичко се получава като в приказка за Марко Ройс и компания.

Удоволствието в играта

Отборът разполага с куп младоци, които видимо се забавляват на игрището - Джейдън Санчо, Якоб Бруун Ларсен, Ашраф Хакими. Всеки един от тях обаче показва впечатляваща зрялост в играта си и има важна роля на терена.

"Човек се нуждае от треньор, който да надъхва играчите и да има смелостта да залага на младите във важните мачове", заяви спортният директор Михаел Цорк по адрес на наставника Люсиен Фавре. Специалистът държи здраво юздите в съблекалнята и в същото време не се изживява като диктатор. 

Характер. Изоставането в резултата вече не е проблем

През този сезон Дортмунд се озова в тази ситуация няколко пъти, но изобщо не се смути и след 14 кръга е единственият отбор без поражение в германския елит. Ако не загуби и този уикенд срещу Вердер, лидерът в таблицата ще запише клубен рекорд с 15 поредни мача без поражение на старт на даден сезон.

През октомври месец Борусия Дортмунд беше обявен за "кралете на обратите", защото беше №1 в петте водещи европейски първенства по брой спечелени точки след изоставане. Десет от първите 17 пункта на отбора бяха спечелени именно след пасив в резултата. 

Към днешна дата точките са 13, защото в дербито с Байерн Мюнхен рурци бяха изоставащи цели два пъти, но спечелиха с 3:2.

Стабилност и вариативност 

Стабилността в средата на терена основно на двете нови попълнения Аксел Витсел и Томас Дилейни. Силни в единоборствата, но и с достатъчно добър поглед върху играта, за да участват при постояването на атаките, а не само за разрушаването на тези на съперника.

Заслуга за стабилността на отбора има и самият Фавре, който изгради боеспособен състав с дълга и балансирана резервна скамейка. Не са случайни коментарите на куп специалисти и анализатори, че за първи път от много години насам Дортмунд и надиграл Байерн по отношение на по-добрата пейка...

Вариативността на Борусия също е впечатляваща. Дилейни откри резултата срещу Шалке  и стана 16-ият играч на Борусия, който се разписва в Бундеслигата този сезон. За цялата история на Бундеслигата не е имало друг отбор, който да излъчва толкова много на брой голмайстори след едва 14 кръга.

Факторът "Ройс"

Капитанът Марко Ройс прави навярно най-добрия сезон в кариерата си. Вкарва, подава, води отбора си като истински лидер. С 9 гола и 5 асистенции в Бундеслигата той е на второ място по системата "Гол + Пас".

Важното при него е, че отново е здрав и играе без болка, за да може да разгърне пълния си потенциал. Друг важен момент е, че техничарят даде ясен знак с преподписването на договора си през март и практически утвърди Дортмунд като голям клуб, който вече не изглежда просто като една междинна спирка. Затова и получи увеличение на заплатата - заради крещящото в полза на клуба послание.

Бързо изправяне след падане

И Борусия имаше своите горчиви моменти, като поражението с 0:2 от Атлетико в Мадрид, където германците играха слабо. Или пък равенството 2:2 с Херта у дома (единствените загубени точки в последните 10 кръга), когато Калу вкара втория си гол в мача в добавеното време.

Но момчетата на Фавре демонстрираха светкавична реакция още в следващия си мач и видимо не бяха повлияни от негативния развой. Този отбор се научи да става бързо след падане, а това е знак. Шампионски знак. Защото всеки може да е силен, когато е изправен. Въпросът е как реагираш тогава, когато си паднал.

В Гелзенкирхен Борусия Дортмунд постигна пета поредна победа като гост в Бундеслигата този сезон. В своята история тимът го е правил само още веднъж - преди осем години под ръководството на Юрген Клоп. Когато стана шампион...