Стойко Сакалиев е един от големите любимци на публиката на ЦСКА. Букмейкър Рейтинги го потърси ден, след като червените се класираха на финал за Купата на България. Финалът е на 1 юли срещу Локомотив Пловдив.

-Стойко, хареса ли ти играта на ЦСКА срещу Ботев Пловдив в реванша?
-Още миналата година казах мнението си, че ЦСКА трябва да играе атакуващ футбол. Според мен тази схема в момента е печеливша. Харесва ми как играем – подчертавам, в офанзивен план, имаме бързи крила в лицето на Кери и Енрике. Според мен Евандро в момента не е в най-добрата си форма и ако аз избирах какво да е нападението ни, щях да се спра на Ахмедов и зад него Али Соу. Защо казвам зад него?! Защото Али Соу е изключително полезен и креативен футболист, няма сбъркана топка, когато е насочена към него. Това е уникален плюс за отбора, може еднакво добре да гардира топката, да я разпредели към крилата, които се включват на скорост. Освен това има добър удар, добро пласиране – универсален офанзивен футболист. И вече, ако пред него е Ахмед Ахмедов, който е с близки до неговия ръст, може да се възползва от центрирания от фланговете. Харесва ми смяната на фланговите футболисти, но трябва да го правим по-често. Тогава ще имаме Кери, който може от дясното крило да влезе навътре в терена и да завърши с хубав удар с левия крак. Или пък, ако е отляво, да центрира остро. Ако крилата продължат да работят по този начин, ЦСКА става наистина опасен отбор. За мен тази четворка в офанзивен план би била перфектна.

-Какво очакваш от финала срещу Локомотив Пловдив?
-Много стойностен и обигран отбор. Видя се, че категорично играха по-добре срещу Левски, а и в доста от мачовете до момента. Ще бъде много трудно. Ако съм аз от позицията на ЦСКА, бих рискувал. Това е финал! Бих излязъл от първата минута да спечеля. Иска ми се да водим първото полувреме с 1:0. Няма какво да губиш в такъв мач, излзе и спечели. Аз винаги съм бил такъв – да или не. Никога не съм се опитвал да пазя резултат или да шикалкавиш цял мач и да чакаш 0:0.

-Сам каза, че Локомотив Пловдив е доста опитен отбор.
-Реално и обективно погледнато този състав на Локомотив Пловдив се задържа почти 2 години. Може би този финал ще бъде последният от възходящото им развитие. След него, от следващия сезон, Христо Крушарски трябва да продължи да развива отбора, да надгражда и да добавя нови футболисти, защото един отбор винаги има лимит.

-Какво може да попречи на ЦСКА?
-Важна е психическата нагласа за такъв важен двубой. Както казах, играчите на Локомотив Пловдив са доста опитни и играят заедно повече време. От началото на сезона ЦСКА почти постоянно прави промени в състава. Но… това е ЦСКА. Поне аз мисля, че всеки, който влезе на терена, няма значение на коя позиция и колко време ще играе, стъпи ли на терена, трябва да знае, че е длъжен да даде всичко от себе си. Може да звучи като клише, но всеки футболист на ЦСКА трябва да излезе и да остави сърцето си на терена, да гори с червената фланелка. Тогава резултатите ще дойдат! Не е сериозно да има подобно оправдание в голям клуб – той е резерва и не се е сработил с останалите играчи. Това е все едно резерва в Байерн Мюнхен да говори подобни неща. В големите клубове никой не те чака, големите отбори не разсъждават така.

-Ще спечели ли ЦСКА Купата на България?
-Аз съм реалист, давам 60:40 за ЦСКА, защото не искам да подценявам и играта на Локомотив Пловдив. Като единици сме по-добри, сигурен съм, че ще ги победим, но трябва да сме разумни. Най-много ме притеснява, че създаваме голови ситуации, а не реализираме. Али Соу трябва да бъде по-концентриран и ефективен, защото на такъв финал може да имаш само едно положение.

-Твърде вероятно е след края на сезона Милош Крушчич да не продължи да бъде треньор на ЦСКА. Заговори се, че Стамен Белчев ще се върне начело на отбора. Какво е твоето мнение?
-Ако ЦСКА финишира втори и вземе Купата на България – според мен това ще бъде много добър резултат от настоящия треньор. Харесвам стила на Стамен Белчев, при него играехме бърз и атакуващ футбол. Имаше разнообразие, но в същото време някак си футболистите играеха с лекота на терена.

Интервю на Букмейкър Рейтинги