Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Сега е моментът да излеете мъката и възхвала за любимите си отбори и личности.

Днес публикуваме материал на Юмер Киселов, който се спира на любимия си клуб Барселона и на Ливърпул, който покори Европа и света, а сега крачи уверено към своята първа титла на Англия от 1990 година насам.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

 

Манчестър Сити допусна поредно поражение този сезон, като този път хората на Гуардиола се преклониха пред все така неудобния Тотнъм. Това на практика реши тазгодишния носител на титлата във Висшата лига, преднината на Ливърпул набъбна на умопомрачителните 22 точки.

Мениджърът на гражданите Пеп Гуардиола видимо "капитулира", заявявайки че вече няма кой да спре Ливърпул, който до момента е безгрешен във Висшата лига, със само едно единствено равенство - срещу Манчестър Юнайтед. Мърсидайдци са непобедени вече 25 кръга, това е постижение с което дори Пеп Гуардиола и момчетата му не успяха да се сдобият през изминалите 2 сезона, когато безрезервно ставаха шампиони.

Това наистина е уникално постижение, но кой всъщност създаде чудовището Ливърпул? Тук веднага можем да кажем - Юрген Клоп. Да, никой не може да оспори приноса на немския магьосник, който за няколко години успя напълно да преобрази Ливърпул, но има един момент, който напълно доусъвършенства този чудовищен Ливърпул - Шампионска лига 07.05.2019г. - Ливърпул - Барселона 4:0.

Това всъщност е кулминационния момент, след който Ливърпул се превърна в хищника, който е. А статистиката говори сама за себе си. Европейският шампион има едва две поражения от този момент нататък  - след изпълнения на дузпи срещу Манчестър Сити за Къмюнити Шийлд и срещу Астън Вила за ФА къп - мач в който не участваше нито един от играчите от първия отбор. 

Въпреки тези две загуби, отборът на Клоп изглежда несломим и за момента не се вижда кой може да го спре. Настроението в Ливърпул е наистина върхово  и това до голяма степен се дължи точно на мача срещу Барселона, и както Клоп каза – „В този мач не ставаше дума за техническите способности на момчетата ми като футболисти, а за това какви са те всъщност като хора и всичко през което бяха преминали". 

Благодарение на невероятния характер, който проявиха момчетата му, те направиха и немислимото като обърнаха развоя на мача.  Това са хора, които са преборили всичките си страхове, които са се убедили, че ако не се предадеш до самият край, можеш да постигнеш всичко. И всъщност на всичко това се дължи невероятната мощ, която състава на Ливърпул притежава.

От друга страна положението в Барселона изобщо не е цветущо и въпреки, че Барса имат може би най-добрият играч за всички времена – Лионел Меси, това изобщо не им помага. Малко след трагичният мач на Анфийлд, Барселона загуби финала за Купата на Краля срещу Валенсия и започна новия сезон в Испания доста неубедително, а контузията на Лионел Меси още повече нажежи обстановката, като каталунците са видимо зависими от аржентинският магьосник и когато той не е на терена те очевидно страдат. 

Неубедителните мачове и безидейната игра на каталунците доведоха до уволнението на Ернесто Валверде и назначението на Кике Сетиен. От първите мачове на Сетиен като наставник на Барселона се видя, че той има ясно изградена философия и постепенно се опитва да я наложи в Барса, но ще успее ли Сетиен да мотивира и да накара тези „застаряващи милионери“ да дадат най-доброто от себе си в последните им години като футболисти? – предстои да разберем. 

Ръководството на Барселона определено трябва да се тревожи за бъдещето на клуба и да мисли за времето след Лионел Меси, когато вече няма да има кой да ги измъква във всеки един мач. Въпреки, че Барселона е смятан за един от най-великите клубове на 21 век, каталунците рискуват да тръгнат по стъпките на Милан и Манчестър Юнайтед и да се превърнат в „заспал гигант“. Аз, като фен на Барселона, силно се надявам това да не се случи. 


Юмер Киселов, специално за Gol.bg