Испанският премиер Педро Санчес обяви, че от 4 май ще бъде разрешено на местните професионални спортисти да започнат да тренират навън, макар и индивидуално. Това означава, че футболистите вече ще могат да провеждат своите занимания на клубните бази.

Тази дата се споменава и в изготвения протокол на Върховния спортен съвет, който бе изпратен до Министерството на здравеопазването. Преди тренировките играчите и представителите на ограничения треньорски щаб ще бъдат подложени на тестове за коронавирус. Това ще става в техните автомобили.

Посочват се още три важни дати. От 18 май тренировките вече ще могат да се провеждат в малки групи от по шестима, а седмица по-късно и от осмина. Няма да може да има повече от 10 човека на терена, включително и треньорите. На 1 юни се предвижда заниманията да са позволени едновременно за целия отбор, но отново при определени строги мерки за сигурност, пише Фокус.

5 юни е дългоочакваната дата, на която най-вероятно ще бъде подновен сезонът в Ла Лига, макар и мачовете да са при закрити врати. Не е изключено, в зависимост от напредъка на тренировъчния процес, да има закъснение от една седмица и първите мачове от 28-ия кръг да се изиграят чак на 12 юни.

Целта е Ла Лига да бъде доиграна до началото на август, след което УЕФА ще направи опит да довърши сезона в Шампионската лига и Лига Европа. В момента Барса е на върха и води с 2 точки пред Реал Мадрид. До края на шампионата остава да се изиграят 11 кръга.