14-тите Дни на предизвикателствата, предстоящи между 3 и 5 декември в Аула „Максима“ на УАСГ, ще почетат българския алпинист Боян Петров, който бе неизменна част от фестивала от самия му старт през 2005 г.

„2018 година за всички нас в Дни на предизвикателствата е Годината на Боян Петров. Той си тръгна, както и дойде, следвайки своя път, без компромиси и хленчене. Успя за броени години да обърне умората във възхищение, недоверието във финансова подкрепа, апатията в устрем за следване, и да респектира политиците с търсенето на точния израз, и на решения за консенсус, в полза на една или друга кауза. Десетки хиляди и днес са готови да тръгнат по неговите стъпки. Съвременен будител, апостол и ментор“, споделя основателят на „Дните“ Любомир Попйорданов.

През годините Боян Петров винаги е бил магнит за аудиторията на „Дни на предизвикателствата“, със своите дълбоко лични и мотивиращи лекции на фестивала. Зрителите се вълнуваха от поредните му новоизкачени върхове и каузи. Тази година Боян Петров ще присъства със своя завет – природозащитата, вечният стремеж към по-високи цели, човекът Боян Петров, който вдъхновява околните да постигнат най-добрата версия на самите себе си. 

За тях още в откриващия ден на събитието, 3 декември,  ще говорят негови приятели : алпинистът Дойчин Боянов, спелеологът Теодор Кисимов, Петя Колчева, първата българка, стъпила на връх Еверест, и разбира се спътницата на Боян Петров в живота Радослава Ненова, пред чийто несломим дух се възхити цяла България.  Ще проследим дълбоката връзка на Боян Петров с цялата история на фестивала, на сцената ще излезе и представител на Коалицията „За да остане природа в България“ и Коалиция „За Кресна“.

Ще видим непоказвани досега кадри с Боян Петров от личния архив на Боян и Радослава Ненова, колеги и приятели. Ще чуем и неговия глас, в минутите за „Памет“.

И през 2018-та 14-тите „Дни на предизвикателствата“ ще останат верни на своето ДНК, в което се преплитат лекции, презентации, дискусии и работилници от областта на катеренето, алпинизма, спелеологията и сигурността в планината и избора на начин на живот. Световният океан и море, опазването на водата и екосистемите на океана за първи път навлизат мощно в програмата. Специален гост е французинът Тито Томази, обикалящ света на колело и пресъздаващ своите странствания във фото и видео разкази.

За първи път „Дните“ ще ни зарадват с цели шест завладяващи пълнометражни кино премиери – епичният „The Dawn Wall“ с Томи Калдуел и Кевин Йоргесън, “A Land Shaped by Women”, представящ пътешествието и социален проект на две фрийрайдърки в Исландия, бографичен филм за най-обичания британски алпинист сър Крис Бонингтън, мястото на халките за осигуровка в чешкото катерене, сърф и природозащита сред величествената природа на Австралия с продукцията на Patagonia „Never Town” и снежният фрирайд шедьовър Zabardast отвеждащ ни някъде Каракорум, от майстора на жанра Жером Танон.  Дневната дискусионна програма е от 10 часа на 5 декември в Клуба на пътешественика.

Магията на „Дните“ се крепи на плещите на специалните ни гости. През тази година това са  Тито Томази, мореплавателят Дончо Папазов, пътешественикът на далечни разстояния Петър Ванев, бягащият с кауза ултрамаратонец Красимир Георгиев, атлетите Илияна Стоилова и Йоан Колев, преминали със сърф цели 300 км от Дуранкулак до Резово за каузата „Черно море, свободно от пластмаса“, Яна Меламед, част от тандема, oсъществяващ проекта Cycle For Recycle, с пътешествието си на две гуми между Аляска и Аржентина, както и пещернякът Теодор Кисимов, когото публиката на „Дните“ познава отлично. Ще бъде представена и международната организация за планинско водене IFMGA от водачите Виктор Варошкин, Георги Пенев и Георги Георгиев –Черния.

Все още са налични тридневни билети на предварителна продажба от Bilet.bg (25 лв възрастни) както и в магазини “Стената”. Всеки тридневен билет дава право на участие в томбола за награди. В магазина са налични и предварителни детски билети на цена 13 лв.

На място, на касата пред аула “Максима” ще могат да се закупят еднодневни билети по 10 лв за възрастни и 5 лв за деца, както и тридневни по 30 лв възрастни/15 лв деца.

Фестивалът “Дни на предизвикателствата” се осъществява с подкрепата на инициативата София - Европейска столица на спорта 2018,  NISSAN България и Sport Depot.