Ариго Саки (74 г.) закъснява за вечерята в ресторант в Милано Маритима. Мачът в Бергамо вече е започнал, а на масата приятелят му Джанкарло Мацука го посреща с усмивка: "Лацио вече води с 2:0". Ариго бързо реагира: "Ако бързо не вкарат трети гол, Аталанта ще спечели с 3:2". 

След това, хранейки се, не изпуска екрана от поглед и приема комплиментите на приятеля си за точната прогноза, като не спира да се възхищава на бергамци, които, вместо да пазят резултата, до последно търсеха четвърти гол.

Саки, какво ни показа Аталанта с този обрат?
- Че когато имате организиран отбор, в който има преливане в линиите и всички играчи знаят какво да правят и си помагат взаимно, нищо не е невъзможно. Това е победа на колектива и в този колектив има своите правила, които се спазват, а индивидът се изявява и става още по-добър.

Какво ви впечатлява в отбора на Гасперини?
- Всеки е синхронизирал играта си: във всеки момент от мача, дори когато нещата се объркат, те успяват да намерят правилното решение. Движат по компактно и стегнато, готови са да се подсигурят и така пресата се получава по-лесно. Освен това ентусиазмът им е заразителен

Има ли някаква тайна?
- Аталанта е пример, който всички италиански отбори трябва да изучават и, ако е възможно, да запомнят. Историята идва отдалече: разумни инвестиции, внимание към младежкия сектор, ръководство, което винаги е в унисон с треньорския щаб. Работейки по този начин, те създадоха бижу, на което светът ни завижда и в което е включен целият град. Аталанта и Бергамо са неделими в този болезнен период, който този град преживя много по-тежко, отколкото другите. Това сега се трансформира в един стимул за играчите, които да прогресират и забавляват своите хора, страдали толкова дълго.

Докъде ще стигне Аталанта? Може ли да измести Интер от третото място и да се превърне в сензацията в Шампионската лига?
- Убеден съм в едно: трябва само да благодарим на този отбор за това, което са направили и ни показват. Не е правилно да им се оказва натиск, да им свалят звезди: те всеки път когато излязат на терена, дават душата си и това ми е достатъчно. Ако всички в Италия изпълняват задълженията си, както момчетата от Гасперини, със сигурност ще сме по-добра страна.

От тактическа гледна точка коя е новостта, която най-много ви поразява?
- В нация от тактици Гасперини е стратег, тоест човек, който има дългосрочен план как трябва да играе отборът му. С ежедневна работа той доведе момчетата си до невероятно атлетическо състояние, след това им обясни какво трябва да правят на терена, как трябва да се движат винаги синхронизирано и накрая, той предаде онези морални ценности, които стоят в основата на всяка просперираща компания. Дух на саможертва, смирение, отдаденост на работата. Не знам дали сте забелязали, но в Аталанта всички тичат, няма човек, който да не се движи в очакване на топката. Всички участват активно. 

Освен това са и смели.
- Да, схемата им е проста - човек срещу човек. И винаги са готови да се подсигурят, понякога дори тройно да се застраховат, защото винаги са близо един до друг. Атакуват с 10 играчи и се защитават с 10. Приличат на английски отбор или поне германски. За щастие нямат нищо общо със старата италианска традиция.

При това успяват, без да имат играчи като Роналдо, Дибала, Лукаку или Лаутаро.
- В Аталанта няма големи шампиони, но разполага с много талантливи играчи като Иличич или Папу Гомес, които поставят качествата си в услуга на отбора. Дори в моя Милан Гулит, Барези и Ван Бастен се трудеха в името на колектива. И благодарение на помощта, получена от екипната работа, те подобриха личните си резултати. Това, което задейства Гасперини, може само да донесе наслада и да позволи на италианския футбол да прогресира. Повярвайте ми - в момента Аталанта пише една красива страница в историята на футбола, която никога не бих се уморил да чета.

Материал на "Гадзета дело спорт"
Превод на "Тема спорт"