Белгия победи безпроблемно Шотландия с 3:0 в двубой от Група I на европейските квалификации, игран на стадион "Крал Бодуен".

Футболистите на селекционера Роберто Мартинес доминираха през цялото време, като пъровото попадение бе въпрос на време и търпение. Това се случи в края на първото полувреме, когато Ромелу Лукаку (45+1') засече с глава центриране на Еден Азар.

"Червените дяволи" продължиха да контролират случващото се на терена през втората част и закономерно удвоиха преднината си и нападателят на Манчестър Юнайтед отново бе точен за домакините в 57-ата минута. В добавеното време на срещата Кевин де Бройне оформи крайния резултат.

Така Белгия продължава да бъде едноличен лидер с актив от 12 точки, с 3 повече от отбора на Русия, който победи Кипър с 1:0 в другия мач от Група I. Шотландия пък се намира на 4-ото място с 6 пункта, колкото има и Казахстан.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/UaYbjQLgTGI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Домакините поеха инициативата още след първия съдийски сигнал и до 19-ата минута вече имаха две добри възможности да поведат в резултата. Първо Кевин де Бройне шутира над вратата, след като бе изведен на удобна стрелкова позиция от Еден Азар. Малко след това Аксел Витсел шутира по зема от дъгата на наказателното поле, но право в ръцете на стража Дейвид Маршал.

В 29-ата минута отново Де Бройне бе близо до гола с обещаващ удар от линията на пеналтерията. Маршал, който защитава клубните цветове на Хъл Сити, отново се намеси по прекрасен начин и спаси.

Постепенно домакините започнаха да се чувстват все по-комфортно в половината на шотландците и сякаш попадението бе въпрос на време и търпение. Това можеше да се случи в 38-ата минута, когато Де Бройне пусна остро подаване по земя отдясно към Ромелу Лукаку, който се намираше в опасна близост до вратата. Нападателят обаче направи кошмарен опит да спре топката и тя отиде в тъч.

В добавеното време на първата част логичното се случи. Братята Еден и Торган Азар развинтиха защитата на Шотландия и новото попълнение на Реал Мадрид центрира отляво. Лукаку се извиси над всички и не остави шансове на Маршал.

В началото на второто полувреме вездесъщият тази вечер Де Бройне бе много близо до гола. Футболистът отправи великолепен изстрел от пряк свободен удар, но Маршал отново демонстрира качествата си и спаси атрактивно.

В 57-ата минута "червените дяволи" удвоиха преднината си. Де Бройне шутира от границата на наказателното поле, Маршал парира удара, но топката попадна в краката на Лукаку, който безпроблемно я прати във вратата за 2:0.

В 72-ата минута таранът бе близо до хеттрик. Лукаку получи добро подаване и нанесе техничен диагонален изстрел. Топката обаче мина покрай десния страничен стълб на Маршал.

В 80-ата минута Оливър Бърк пробва късмета си, отправяйки експлозивен изстрел от далечно разстояние, което принуди вратаря Тибо Куртоа да се събуди и да прави добро спасяване.

Пет минути по-късно гостите бяха много близо до попадение. Шотландците организираха контраатака като по учебник, която завърши с извеждащо подаване към Скот МакКена, който сам срещу Куртоа не успя отбележи, тъй като стражът предвидливо излезе напред. Избитата топка пък попадна в краката на Джеймс Форест, който също пропусна.

В добавеното време на срещата Де Бройне оформи крайния резултат, след като засече прекрасно подаване на резервата Дрис Мертенс.

Белгия - Шотландия 3:0

Голмайстори: Ромелу Лукаку (45+1', 57'), Кевин де Бройне (90+2')

Белгия: Куртоа, Алдервейрелд, Компани (Вермален 90'), Вертонген, Тилеманс (Мертенс 78'), Витсел, Мюние, Т. Азар (Ферейра 90+1'), Де Бройне, Е. Азар, Лукаку
Селекционер: Роберто Мартинес

Шотландия: Маршал, О'Донъл, Мългрю, МакКена, Тейлър, МакТоминей, МакЛийн, Ръсел (Форест 67'), МакГрегър, Армстронг (Фрейзър 32'), Бърк
Селекционер: Стийв Кларк

Брюксел, стадион "Крал Бодуен"
Съдия: Петър Арделеану
Жълти картони: Де Бройне (Белгия); МакТоминей (Шотландия)