Барселона стигна до убедителна победа с 4:1 над Алавес в двубой от 18-ия кръг на испанската Ла Лига, игран на стадион "Камп Ноу".

Футболистите на треньора Ернесто Валверде доминираха почти през целия мач и заслужено се поздравиха с успеха след голове на Антоан Гризман (14'), Артуро Видал (45+1'), Лионел Меси (69') и Луис Суарес (75'). Почетното попадение за гостите отбеляза Пере Понс (56').

Така Барса вече има 39 точки и се откъсна на върха на класирането в първенството от кръвния враг Реал Мадрид. "Белия балет" обаче има възможност да се изравни с каталунците, ако утре победи Атлетик Билбао. Алавес пък е на 15-о място с 19 пункта.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_LgK3JWkScw" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Преди началото на срещата легендата на каталунците Карлес Пуйол връчи на Лионел Меси наградата за най-добър футболист в Ла Лига за ноември. Беше отбелязана и 10-годишнината от спечелените през 2009 шест трофея.  

Домакините поеха инициативата след първия съдийски сигнал и се втурнаха в търсене на ранен гол в срещата. Това можеше да се случи, когато Меси тръгна на слалом в 9-ата минута, но решителна намеса в последния момент на Химо Наваро спаси положението.

Все пак ранното попадение стана факт в 14-ата минута. Луис Суарес напредна отдясно и пусна топката малко зад точката на дузпата, където необезпокояваният Антоан Гризман с едно докостване насочи кълбото неспасяемо към левия ъгъл на вратаря Фернандо Пачеко - 1:0.

В следващите минути играчите на Барса намалиха темпото и търпеливо изчакваха нова грешка в защитата на гостите. Това се случи в 39-ата минута, когато Меси проби в наказателното поле и от малък ъгъл насочи топката към вратата. Кълбото се разходи на сантиметри от голлинията, където беше Жерард Пике. Защитникът погрешно прецени, че топката ще влезе и не посегна да я довкара.

В добавеното време на първата част Артуро Видал удвои преднината за каталунците. Мощна атака на домакините за върши с подаване на Суарес към чилиеца, който с мощен диагонален изстрел опъна мрежата на Пачеко за 2:0. При този резултат завърши първото полувреме.

През вторите 45 минути Барса продължи с доминацията си, но гостите върнаха едно попадение. Рубен Дуарте пусна хубаво центриране в наказателното поле, където Пере Понс с глава успя да се разпише.

Последва смут в играта на каталунците и Серхи Роберто и Тер Стеген допуснаха детинска грешка, от която не успя да се възползва Алейш Видал. Малко след това футболистът отново се озова в опасна близост до вратата, но ударът му бе блокиран. При последвалия ъглов удар Дуарте се извиси над всички, но прати кълбото на сантиметри от гредата.

Домакините обаче си върнаха контрола след нов гол. Меси получи подаване на линията на пеналтерията и в традиционния си стил отправи изстрел от там, пращайки топката във вратата за 3:1.

В 74-ата минута Мартин Агирегарибия игра с ръка в наказателното поле. Съдията Марио Мелеро Лопес се консултира с ВАР и посочи бялата точка. Суарес се нагърби с отговорността и не сгреши.

В 88-ата минута Ману Гарсия получи прекрасно подаване от пряк свободен удар и отправи снаряд отблизо към долния ляв ъгъл, но Марк-Андре тер Стеген демонтрира страхотен рефлекс и спаси.

Барселона - Алавес 4:1

Голмайстори: Антоан Гризман (14'), Артуро Видал (45+1'), Пере Понс (56'), Лионел Меси (69'), Луис Суарес (75')

Барселона: Тер Стеген, Роберто (Семедо 87'), Пике, Юмтити, Алба, Бускетс (Де Йонг 79'), Видал, Аленя, Гризман, Меси, Суарес (Перес 85')
Треньор: Ернесто Валверде

Алавес: Пачеко, Агирегабирия, Ели, Наваро, Дуарте, Понс, Гарския, Муньос (Риоха 53'), Алекс (Бърк 88'), Уакасо (70'), Перес
Треньор: Асиер Харитано

Барселона, стадион "Камп Ноу"
Съдия: Марио Мелеро Лопес
Жълти картони: Юмтити, Алба (Барса); Алекс, Уакасо, Агирегабирия, Ели (Алавес)