Националният отбор на Босна и Херцеговина е повече от двойно по-скъп от българския. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът направи съпоставка на цените на настоящите състави на двата тима и на тези от 2008 г., когато за последно се изправихме срещу този съперник. По думите му, за периода от десет години ролите са се разменили, като "лъвовете" вървят надолу, докато футболът в Босна се развива и неслучайно страната участва на световното първенство през 2014 г.

Общата цена на противника ни за тази вечер възлиза на 129,05 милиона евро, докато на нашия отбор е 52 млн. евро. "Най-осезаемата разлика е в Топ 5 на футболистите. От едната страна са имена като Миралем Пянич (Ювентус), Един Джеко (Рома) и Сеад Колашинац (Арсенал), които играят в едни от най-реномираните отбори в Европа. Срещу тях се противопоставят Ивелин Попов (Рубин Казан), Георги Миланов (ЦСКА Москва) и Ивайло Чочев (Палермо)", обясни Коларов.

Той припомни, че през 2008 г. "лъвовете" спечелиха с 2:1 в Зеница, а двата гола за победата бяха дело на Димитър Бербатов (25, 58). "Сега ни липсват играчи точно от неговия калибър, докато Босна разполага с такива. Преди 10 г. общата стойност на "трикольорите" беше над 85 млн. евро, а на съперника почти 52 млн. евро. Освен Бербатов, в националния ни отбор играха още Мартин Петров и Стилиян Петров. Към тях можем да прибавим и Валери Божинов, който по онова време беше собственост на Манчестър Сити", заяви Коларов.

Гостът допълни, че Пянич и Джеко и тогава са били национали на Босна, но тепърва са прохождали в големия футбол. "В онзи мач халфът игра, докато нападателят го нямаше. За това време двамата са вдигнали цените си многократно, особено Пянич, който сега е в пика на кариерата си. В тази среща Иван Иванов и Станислав Манолев дебютираха за България. Те направиха добри кариери, но в никакъв случай не могат да се сравняват с тези на Пянич и Джеко. Това е показателно как се развива футболът в двете страни и разликата в цените не е случайна", завърши Коларов.

България приема Босна и Херцеговина в контролна среща тази вече от 19.00 часа в Разград.

Вижте видео с целия разговор тук!