Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се  играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Това е седмицата на финалите в европейските клубни турнири. В събота на стадион "Уанда Метролитано" в Мадрид Тотнъм и Ливърпул ще определят новият първенец на Шампионска лига. И в двата отбора има кадрови проблеми. Хари Кейн и Роберто Фирмино до последно са под въпрос за големия сблъсък. Очакванията са двамата да са в групите на Маурисио Почетино и Юрген Клоп, но английският национал ще остане резерва, ако не е готов на 100%.

"Шпорите" и мърсисайдци играха две срещи помежду си през сезона във Висшата лига. И в двата случая "червените" спечелиха с по 2:1, но финалът ще е коренно различен. Тотнъм стигна до него, след като елиминира Борусия Дортмунд, Манчестър Сити и Аякс след голяма драма и гол в последните секунди. Ливърпул се справи с два колоса на Стария континент – Байерн Мюнхен и Барселона, а между тях елиминира и Порто. Сблъсъците с Лео Меси и компания ще влязат в историята на турнира, след като англичаните загубиха с 0:3 в Испания, но спечелиха с 4:0 на "Анфийлд".

В сряда Челси и Арсенал ще решат новия първенец на Лига Европа. Този мач е последен шанс за "топчиите" да вземат квота за участие в Шампионска лига, след като завършиха на 5-то място във Висшата лига. Там лондонските съперници си размениха по една домакинска победа – 3:2 на "Стамфорд Бридж" и 2:0 на "Емиретс", но в Баку няма да има нищо общо. Халфът на "артилеристите" Хенрих Мхитарян ще остане извън групата на Унай Емери заради напрежението между родината му Армения и Азербайджан. Добрата новина за Челси е, че Нголо Канте ще е здрав за мача.

Това е първи английски финал в турнира от сезон 1971/72, когато Тотнъм побеждава Уувърхемптън в два мача – 2:1 и 1:1 в Лондон. Интересното сега е, че базите на Челси и Арсенал се намират на едва 10 км една от друга, но Баку е на 9000 км от английската столица, което предизвиква отлив от феновете на двата отбора. "Сините" пък се намират в рекордна серия в Лига Европа от 17 поредни двубоя без загуба, но все още няма тим, който да е печелил надпреварата без поражение.

У нас е време за баража за Лига Европа. Един срещу друг на стадион "Георги Аспарухов" за квота се изправят Левски и Етър Велико Търново. Това е последен мач за треньора на "болярите" Красимир Балъков, който е новият национален селекционер. "Сините" са определяни за фаворит, но "виолетовите" са корав съперник и редовно се опълчват на грандовете в България. Ще се играят още и баражите за влизане/оставане в Първа лига. В един мач помежду си се изправят Септември – Арда Кърджали и Витоша Бистрица – Монтана.     

Програмата за седмицата:

Шампионска лига, финал

Събота от 22.00 часа:
Тотнъм – Ливърпул

Лига Европа, финал

Сряда от 22.00 часа:
Челси – Арсенал

България, плейоф за Лига Европа

Вторник от 20.00 часа:
Левски – Етър

България, бараж оставане/влизане в Първа лига

Сряда от 18.30 часа:
Септември – Арда

Четвъртък от 20.00 часа:
Витоша – Монтана

Англия, плейоф за влизане във Висшата лига

Днес от 17.00 часа:
Астън Вила – Дарби Каунти

Германия, плейоф за влизане/оставане в Бундеслигата

Днес от 21.30 часа:
Унион Берлин – Щутгарт (2:2 в първия мач)