Левски загуби Вечното дерби срещу ЦСКА с 0:2, а преди това катастрофира с 1:5 и при визитата си на Лудогорец. След тези провали на „сините“ се видя, че тимът на Николай Костов не може да се противопостави на отборите, които се борят за шампионската титла.

Бившият нападател на Левски Петър Курдов даде обширно интервю пред Gol.bg, в което анализира дербито и говори за ситуацията на „Герена“.

Ето какво заяви в първата част от интервюто си пред медията ни трикратният шампион със „сините“:

- Г-н Курдов, защо се стигна до загубата на Левски във Вечното дерби според Вас?

- Аз бих искал да започна с това, което гледахме в поредица от мачове още от този с Крумовград. При положение че крумовградчани бяха с човек повече през второто полувреме, ние доминирахме. За моя изненада едно и също нещо се случва и в един следващ двубой на „Герена“ – със Славия. Визирам, че вместо да държи нападателите на терена, той ги извади срещу Крумовград. Пуска един футболист, който не знам по каква причина е в състава. Няма да му казвам името, всички го знаят, влиза все през второто полувреме.

Ще подчертая обаче и друго, което се вижда в поредица от мачове, особено в срещата със Славия, когато бяхме тотално надиграни през второто полувреме. За мача с Етър сигурно ще се повторя, но няма нужда от такива мачове в нашия шампионат. Изключително слаби и недобре подготвени футболисти.

- Конкретно съперниковите играчи ли визирате?

- И тях, а и нашите. Не може в разгара на шампионата в края на мача да падат футболисти на Левски на терена със схванати крака. Вече няколко души го отразиха по достойнство, че второто полувреме и срещу ЦСКА, и в тази поредица от мачове се вижда, че отборът отпада физически след почивката. Най-фрапиращ е случая с Лудогорец. Аз не си спомням от коя година Левски не е падал с 5 гола. Всичко разбирам, но да загубиш 5:1 и да имаш претенции, че си един от водещите отбори…

Много мога да кажа по тази тема, но не ми се иска да взривявам обстановката. Просто логичното се случи. С тези отбори, които са в първата петица, се вижда, че ние почти нищо не можем да направим. Нямаме и футболисти. Това е логично от една страна, защото продадоха няколко човека.

От друга страна, сега оправданията на Сираков са, че имаме млад отбор, както и на Костов. Конкретно по тази тема ще кажа, че не се постъпва така, както треньорът направи с това младо момче, слагайки го на вратата в дербито с ЦСКА. Ако искаш да съсипеш един млад футболист, се процедира точно така. За да го пуснеш на такъв форум, си представям какво му е било на това момче в душичката. Логично направи и детински грешки, особено първата, която беше фрапираща.

- В един  момент обаче се оказа, че точно той ги спаси от разгром…

- Колко ги е спасил… По принцип обаче не се прави така с млади футболисти. Поне аз така съм научен и никога в моята треньорска работа не съм допускал подобно нещо. Такъв играч започва да се пуска по малко време в срещите, но да го пуснеш в такова дерби и пред пълен стадион, си представям какво му е било в душичката, повтарям се отново. След мача треньорът каза, че това е било негово решение. Съгласен съм, че е негово решение, но отборът на Левски не е негов и той би трябвало да се съобразява с всичките тези неща, които казах до момента. Най-вече с това, че отборът отпада физически и им липсва кондиция.

- На какво според Вас се дължи проблемът с физическото състояние на футболистите на Левски?

- Не искам да му правя анализ на Костов, защото ще бръкна в неща, за които после не ми се  иска после да ми се обаждат разни хора.

Много нелогични неща обаче се случиха в тези 3-4 кръга. Но се видя, че когато влязохме в истинската серия от мачове с Лудогорец, ЦСКА , а сега отиваме и на Черно море, на всички ще стане ясно, че ние сме много далеч от истината.

Още един път обаче искам да акцентирам, че не говори добре да коментираме дали в Левски има можещи и не можещи играчи, или пък стари и млади. Щом си там, излизаш и си защитаваш името си. И те имат донякъде право.

Четох изказвания на колеги, които са били треньори в Левски и се чудя как точно да го кажа, за да не излезе грубо. Просто много се мазнят. Не казват директно истината, както примерно някой път аз си позволявам да го сторя. Не желая да цитирам имена. Но това не води до нищо добро.

Особено пък изказването на мажоритарния собственик на Левски (б.р Наско Сираков), който според мен не е никакъв собственик, а е сложен там да управлява процеса. Видяхте как този мажоритарен собственик  набързо се изсули от стадиона след дербито, казвайки, че сами сме се били. Аз не мисля, че сами сме се били, толкова можем. Просто това е реалността.

- Може ли да се  каже, че Левски се размина с разгром в дербито?

- Отдавна не съм виждал толкова безпомощен нашия отбор, особено във фаза атака. Нямахме дори удар по посока на вратата на ЦСКА. Ние дори трудно стигахме до нея. Нямаше нито едно заучено положение, за което да кажеш, че са го тренирали по време на тренировъчния процес и го вкарват в употреба и на мача, за да застрашим поне един път вратата на ЦСКА.

И друг път съм го казвал, но в момента ЦСКА имат по-добри футболисти от нас. И при тях обаче нещата не такива, каквито им се иска на собствениците на клуба им. В общи линии буламачът е страшен.

Снимка: Levski.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ: Култово! Кокала каза пред Gol.bg кой трябваше на пази в дербито и отсече: ЦСКА игра като на флипер

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кокала с изненадващ коментар пред Gol.bg: Костов прави мини чудо!

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ПЕТЪР КУРДОВ ПРЕД GOL.BG

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg