Левски катастрофира тежко във Вечното дерби с ЦСКА, губейки с 0:2. Хората на Николай Костов дори не отправиха нито един точен удар по посока на вратата на „червените“.

Защо „сините“ не успяха да се противопоставят на армейците? Отговор на този и други въпроси Gol.bg потърси от Емил Велев – Кокала. Последният треньор, извел Левски до шампионската титла, направи дисекция на Вечното дерби и случилото се покрай сблъсъка, като сподели мнението си и по други теми около клуба.

Ето какво анализира Кокала в първата част от интервюто пред медията ни :

- Г-н Велев, защо според Вас се стигна до загубата на Левски във Вечното дерби и можеше ли тя да бъде разгромна?

- Дербито си е дерби. То е най-хубавото и вълнуващо в България. Видяхме пълни трибуни. Малко се преекспонира това с ракетите. Да, имаше напрежение.

Смятам, че особено първото полувреме беше равностойно. От страна и на двата отбора имаше много технически брак. Не виждах как ще отбележат гол.

През второто полувреме поведоха с доста случаен гол след сериозна грешка на защитата на Левски, защото не е виновен само вратаря, но и защитата. Оттам и статистиката показва, че нямаме точен удар по посока на вратата на ЦСКА, което не е добър атестат.

- Защо според Вас Левски се представи толкова слабо с оглед и на статистиката от мача? Какво е обяснението Ви?

- Имаше нервност в отбора, което може да се дължи и на полученото сериозно напрежение, а и като отзвук от тежката загуба с 1:5 от Лудогорец в предишния кръг. Всичко това заедно допринесе за поражението в дербито.

- Като грешка ли отчитате залагането на дебютанта Иван Андонов на вратата или по-скоро той спаси отбора от разгром?

- Видяхме, че беше несигурен особено в началото при изнасяне на топката. Според мен обаче това си е грешка на треньорското ръководство, че му разрешиха така да разиграва топката. Знаят, че няма опит . Може би  трябваше да се играе с по-дълги топки, докато свикне с играта.

Оттам дойде и напрежението. Но това все пак си е решение изцяло на ръководството на Левски.

- Сгрешиха ли, че точно в дербито го пуснаха да дебютира?

- Може би причината е била неубедителното представяне на Пламен Андреев в предишния мач. Сигурно е било продиктувано от този факт. Не знам какво е било състоянието на Николай Михайлов. Дори не фигурираше и сред резервите. Може би е бил контузен.

За мен вариантът беше Николай Михайлов да застане на вратата, защото има доста мачове зад гърба си, включително и дербита, в които е играл. Просто е с повече опит.

- Какъв ще е пътят на Левски след двете поредни тежки поражения от Лудогорец и ЦСКА, защото реално те загубиха важните мачове?

- Всеки мач е важен сам за себе си. Предстоящият с Черно море е още по-важен. Трябва да отидем във Варна с нагласата да се победи. Всяка загуба отдалечава отбора от участие в евротурнирите.

- Съществува ли реален риск Левски дори да не успее да стигне и до баража за Европа?

- Ако не бием Черно море във Варна, вече става доста сложна ситуацията. Има още доста мачове до края на сезона. Когато не побеждаваш, а наближава края на първенството, ще стане още по-тежко. Напрежението у играчите ще бъде още по-голямо.

На Левски му липсват футболисти. Няколко души бяха продадени през зимата, а за дербито един беше наказан. А Марин Петков беше много важен играч. Той беше във форма, ако беше играл срещу ЦСКА, може би щеше да отбележи един-два гола. Липсата дори на един футболист си има своето значение.

Видяхме, че тези новопривлечените  играчи не притежават опита от участие в дербитата. Визирам словакът и другите играчи в средата на терена.

- В последните мачове Левски тотално рухва физически през второто полувреме. На какво се дължи според Вас?

- Налице е такава тенденция. След прекъсването за националните отбори се забелязва отчетливо. Видях го и в мача срещу Славия през второто полувреме. Към 65-ата минута отборът тотално отпадна. Срещу Лудогорец донякъде се получи същото. В дербито срещу ЦСКА отново, което не е никак добър атестат за края на сезона.

 Не можеш да кажеш, че са преуморени. ЦСКА не ги надскочи. Аз не виждах как ще победи някой от двата отбора. Но те имаха по-голям късмет.

- Какъв е анализът Ви за представянето и играта на ЦСКА като цяло в дербито?

- Беше също като на флипер. От червен на син и обратно. Преобладаваха дългите изритани топки. Каранга се бори с двама защитника. Да, имаха по-голямо желание за победа, което се и видя.

Най-хубавото беше публиката, че подкрепяше и двата отбора до последния съдийски сигнал.

- Как ще коментира инцидента със сигналната ракета?

- Това е работата на полицията. Тя трябва да се ангажира да не допуска вкарването на предмети на стадиона. Това не е работа на някой  друг. Те седяха, направиха два кордона и наблюдаваха мача отблизо. Имаше 1000 полицаи между двата сектора „А“ и „Г“. Още преди мача трябваше да се прегледа целия стадион дали няма вкарано нещо. Нужно е да се внимава, защото се видя, че доста неща бяха вкарани на съоръжението. Те съобщиха какво хванато, но трябва да се постараят да не пропуснат нищо.

- Какво е мнението Ви за момента, в който стюарди влязоха в Сектор „А“ и настана меле между самите фенове на Левски?

- Не знам защо се случи. Нямам представа. Аз бях в Сектор „А“ и не можех да видя какво стана там. Вътрешната охрана си е на Левски, т.е охранителната фирма.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Паро жегна Ел Маестро пред Gol.bg и отсече: В Левски бяха пипнали грип, Каранга е моторетка

ОЧАКВАЙТЕ И ВТОРА ЧАСТ ОТ ИНТЕРВЮТО С ЕМИЛ ВЕЛЕВ – КОКАЛА ПРЕД GOL.BG

Автор: ИЛИЯН РАДКОВ, Gol.bg