Напрежението между мениджъра на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо и звездата на тима Пол Погба не е първият случай, в който Специалния влиза в конфликт със свой футболист.

Португалецът вече потвърди, че отнема капитанската лента на световния шампион, като очевидно отношенията между двамата са окончателно влошени.

Електронното издание Goal.com припомня и останалите случаи, в които Моуриньо е разжалвал звездите във водените от него отбори. 


Пол Погба - Манчестър Юнайтед

Французинът изигра много важна роля за титлата на "петлите" в Русия, но не започна по най-добрия начин сезона във Висшата лига. Той влезе в спорове с мениджъра си и честолюбивият Жозе не му го прости. 

Погба често говореше за бъдещето си в медиите и за защитния стил на Манчестър Юнайтед, като това допълнително ядоса неговият наставник. По всичко си личи, че най-късно в края на сезона един от двата е пътник и няма да остане повече на стадион "Олд Трафорд".

 

Мохамед Салах - Челси

Египтянинът така и не успя да покаже пълния си потенциал на стадион "Стамфорд бридж" и според монзина причината се крие в Моуриньо, който не му се довери. 

Мо изигра само 13 мача във Висшата лига за лондончани за близо два сезона и беше определен за издънка. През миналия сезон Салах доказа, че Жозе е сбъркал и изригна с 46 гола във всички турнири за Ливърпул, пронизвайки бившия си мениджър в сърцето.

Ромелу Лукаку - Челси

Да, белгиецът беше взет в Манчестър Юнайтед по настояване на Моуриньо, но по-рано двамата не намериха общ език в Лондон. Таранът играеше рядко и не се ползваше с доверието на специалиста.

Лукаку премина в Евертън, а двамата спряха да си говорят. Картите обаче се пренаредиха и миналото лято Жозе пръсна 75 милиона паунда за снайпериста.

Кевин Де Бройне - Челси

По онова време белгиецът все още не беше този завършен футболист, който е в момента и навярно Жозе не успя да надуши огромния му талант. Или поне не искаше да рискува с развиването му във важните мачове на "сините".

Де Бройне изкара три сезона в Бундеслигата и се върна във Висшата лига, но с екипа на Манчестър Сити. А за "гражданите" (под ръководството на Пеп Гуардиола) той е истинска машина за асистенции и голове. Черна точка за Жозе.

 

Икер Касияс - Реал Мадрид

Последните седмици от престоя на Жозе в Мадрид бяха кошмар за него и за всички, с които той работеше. Португалецът загуби доверието на феновете и една от причините е отношенията му към клубната легенда Икер.

Ефектът на доминото накара Серхио Рамос и Пепе да подкрепят вратаря и Моуриньо разбра, че времето му на "Бернабеу" е изтекло. Как започна всичко? Според запознати Жозе е бил бесен от желанието на Касияс да потуши огромното напрежение с асовете на Барселона след поредното горещо Ел Класико.

Воденият от омраза на терена Жозе е смятал, че само това е пътят каталунците да бъдат свалени от трона си в Испания и Европа. Той успя да спре доминацията на "блаугранас" в Ла Лига, но така и не спечели Шампионската лига с "белия балет".

Бастиан Швайнщайгер - Манчестър Юнайтед

Моуриньо буквално се гавреше с легендата на Байерн Мюнхен, карайки го да тренира с втория отбор. Световният шампион от 2014 година приемаше стоически безумните решения на "шефа", но след половин половина отпраши за САЩ, подписвайки с Чикога Файър.

 

Педро Леон - Реал Мадрид

Той беше смятан за голям талант, когато подсили "кралете" на 23-годишна възраст, но набързо беше изпратен в Хетафе. Самият Леон признава за интересен коментар на треньора си.  Португалецът му заявил, че няма да го пусне в игра дори в случай, че целият отбор на Реал Мадрид се разбие със самолет и Педро е единственият жив играч на клуба...


Кристиано Роналдо - Реал Мадрид

Португалската нишка и тук се скъса неочаквано. В началото всичко вървеше по мед и масло, но постепенно се стигна до истински титаничен сблъсък на Его-та. 

"Прекалено си самоуверен", заявил Жозе на Кристиано, чието честолюбие било накърнено завинаги. В един момент двамата не разговаряли и Роналдо получавал инструкциите на боса чрез дясната му ръка Руи Фария.

Любопитна е и реакцията на Специалния по адрес на сънародника му в документалния филм за сър Боби Робсън. Там има момент, в който Жозе казва: "Роналдо Назарио, най-добрият Роналдо за всички времена", визирайки Феномена, с когото работеше в Барселона.


Хуан Мата - Челси

Дежа вю на историята с Лукаку. 

Испанецът практически беше "замразен" от мениджъра си и това доведе до трансфера в Манчестър Юнайтед през януари 2014 година. Всички очакваха случката да се повтори през лятото на 2016 година, когато "червените дяволи" назначиха Жозе. Това не се случи и постепенно те намериха общ език.


Люк Шоу - Манчестър Юнайтед

Защитникът се беше превърнал в черната овца на Моуриньо на "Олд Трафорд", като последният често правеше злобни коментари и на човек му ставаше жал за англичанина.

23-годишният Шоу беше извън строя дълго време заради жестоко счупване на крака и Жозе бил ядосан от дългия му престой в лазарета. Напоследък ледовете между тях изглеждат стопени, но се говори, че Люк спешно си търси нов отбор заради един определен човек в съблекалнята на "червените дяволи"...

Рикардо Куарешма - Интер

Отново проблем със сънародник. По онова време Рикардо беше млад талант, който не бе успял да се наложи в Барса, но пък това не се беше отразило на самочувствието му. Куарешма определя трансфера си в Интер за най-голямата грешка в своя живот. "Събуждах се с рев в дните за тренировка", споделя техничарят. 

 

Самуел Ето'о - Интер

Изпъденият от Пеп Гуардиола голаджия на Барселона попадна на друг тежък характер на "Джузепе Меаца" - Жозе Мориньо. Треньорът на "нерадзурите" се майтапеше с камерунеца и дори го пускаше като бек (?!).

Двамата покориха европейския клубен връх през 2010 година, но не станаха приятели. След това се събраха в Челси, където обаче Жозе направи груба грешка.

Той си позволи шега за възрастта на Самуел: "Той е на 32 години, или пък на 35.. А може би на повече, кой знае". Някои приеха думите на ибериеца като проява на расизъм. Отговорът на Ето'о: "Глупак". За капак снайперистът имитираше възрастен човек с болки в кръста, докато празнува един от вкараните за "сините" голове...

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/KHV-Yzz1T30" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

 

Превод на Gol.bg